Putin svému „řezníkovi“ nařídil zabití Zelenského, píše WSJ. Ten se do Kyjeva nedostal

Ruský prezident Vladimir Putin měl čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi před začátkem invaze nařídit, aby zabil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Páteční raketový útok na Kyjev byl jedním z největších od začátku války, uvedli analytici z Institutu pro studium války. Během útoku na celou Ukrajinu byla zasažena i další města. V Kryvém Rihu zemřeli čtyři lidé včetně ročního chlapce. Vagnerova skupina měla popravit 10 vojáků, kteří odmítli bojovat na Ukrajině. Státy Evropské unie formálně schválily devátý balík sankcí proti Rusku.

Ramzan Kadyrov měl před začátkem invaze dostat od Vladimíra Putina příkaz dostat se do Kyjeva, okupovat vládní budovy a zavraždit Volodymyra Zelenského. Informoval o tom deník The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na ukrajinskou zpravodajskou službu SBU. Ukrajinské jednotky ale tehdy postup Kadyrovových vojsk zastavily ještě před Kyjevem.

Hlavním městem Ukrajiny v pátek otřásly další výbuchy, informoval starosta Vitalij Kličko. Analytici z Institutu pro studium války (ISW) v sobotu informovali, že se jednalo o jeden z největších ruských útoků na Kyjev od začátku války. Úřady hlásily další rozsáhlý ruský raketový útok na Ukrajinu, exploze byly kromě Kyjeva hlášeny také z jiných měst.

Ve městě Kryvyj Rih si ostřelování vyžádalo život čtyř lidí: seniorky, mladého páru a jejich syna. Tělo rok a půl starého chlapce našli záchranáři v troskách zničené budovy. Charkov a Poltava jsou bez dodávek elektrické energie, uvedl server RBK-Ukrajina s odkazem na ukrajinské úřady.

Vagnerovci měli popravit 10 vojáků za to, že odmítli bojovat na Ukrajině, píše web Kyiv Independent. O popravách mužů promluvil Andrej Medveděv – bývalý velitel vagnerovce Jevgenija Nužina, bojovníka ubitého kladivem za zradu. Vysvětlil, že skupina má samostatnou jednotku zvanou MED: „Má na starosti ‚nulování‘. Chytají chlapy a zabíjejí je buď veřejně, nebo jako v případě Nužina, méně otevřeně,“ doplnil.

Státy Evropské unie v pátek formálně schválily devátý balík sankcí proti Rusku, který má dále omezit možnost pokračování ruské válečné agrese proti Ukrajině. Oznámila to Rada EU. Evropský blok nově omezí export materiálů a technologií využitelných pro vojenské účely a zakáže investice do ruského důlního průmyslu.

Jedna či více ruských střel při ostřelování Ukrajiny dopadly v okolí Volgogradu na jihu evropské části Ruska, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na očitá svědectví na sociálních sítích. Místní média píší o dopadu „neidentifikovaných létajících objektů“, které zasáhly pole, lesopark a jednu kůlnu. Úřady nic takového nepotvrdily.

Rusko má dostatek munice pro několik dalších rozsáhlých vzdušných útoků na Ukrajinu, uvedl ve svém projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva od října útočí na energetickou infrastrukturu a města na Ukrajině, masivní útok podnikla naposledy v pátek ráno.

Tagy:
válka Vladimir Putin krev smrt invaze Ukrajina on-line rabování Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev řezník boje putin Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ramzan Achmatovič Kadyrov ruská invaze na Ukrajinu The Wall Street Journal Institut pro studium války bachmut krym zelenskyj vraždění znásilňování smrt v očích