CNN: Zelenskyj před finále nepromluví. FIFA zaskočila Kyjev, žádost o mírový projev odmítla

Kyjev požádal Mezinárodní federaci fotbalových asociací (FIFA), zda by ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostřednictvím videohovoru nemohl před vypuknutím nedělního finálového klání v Kataru pronést mírovou řeč. Zdá se však, že hlava země, která již skoro 10 měsíců čelí ruské invazi, před zápasem Argentiny s Francií nepromluví. FIFA totiž nabídku zatím odmítla, uvedla CNN s odvoláním na dobře informovaný zdroj.

„Mysleli jsme, že chce FIFA využít svou platformu pro větší dobro,“ řekl CNN nejmenovaný zdroj. Podle něj nicméně rozhovory mezi Kyjevem a fotbalovou organizací stále probíhají. Ukrajinská strana je prý z přístupu fotbalové asociace zklamaná. Negativní odpověď ji podle všeho zaskočila.

CNN požádala Mezinárodní federaci fotbalových asociací o komentář. FIFA na dotaz dosud nereagovala. Organizace je v poslední době ostře kritizována za své politické směřování. Největší kritice čelila především za to, že umožnila konání světového šampionátu v Kataru, jehož vedení výrazně porušuje lidská práva a při stavbě stadionů nechalo zemřít tisíce dělníků.

Striktní omezení v zemi se pak dotýkají i západních fanoušků, kteří do Kataru kvůli šampionátu přicestovali. V zemi platí mimo jiné zákaz prodeje alkoholu na stadionech.

Šéf FIFA Gianni Infantino na kritiku reagoval ostrým výrokem: „Jsem Evropan. Za to, co děláme 3 000 let po celém světě, bychom se měli příštích 3 000 let omlouvat, než začneme dávat morální lekce.“ Infantino ještě před lety udržoval nadstandardní vztahy s Ruskem, jehož armáda nyní bombarduje ukrajinská města.

S Vladimirem Putinem úzce spolupracoval například během příprav minulého mistrovství světa ve fotbale, které se uskutečnilo v roce 2018 v Rusku. Později Infantino převzal i ruský Řád přátelství. Zdá se, že se Zelenským šéf FIFA takto dobré vztahy nemá. Zelenskyj v minulosti pronesl mírovou řeč mimo jiné na nedávném summitu světových lídrů G20, při předávání cen Grammy i na filmovém festivalu v Canne, upozornila CNN.

FIFA se často hájí tím, že je apolitickou organizací. V tomto ohledu však, jak se zdá, uplatňuje dvojí metr. Na jednu stranu odmítla záměr kapitánů některých evropských zemí, kteří chtěli do zápasů nastupovat s duhovými páskami na podporu LGBT komunity, kterou katarské vedení dlouhodobě kriminalizuje. Na stranu druhou asociace cíleně přehlíží masovou podporu Palestiny ze strany arabských fanoušků i samotných fotbalistů. Například marocký tým se s palestinskou vlajkou fotil poté, co v osmifinále senzačně vyřadil favorizované Španěly.

Tagy:
válka Francie Argentina Ukrajina Palestina projev LGBT FIFA finále fotbal Katar Volodymyr Zelenskyj sport Rusko Mistrovství světa v Kataru 2022 Gianni Infantino Mistrovství světa ve fotbale