Problémy Rusů. Přišli o další sklady, partyzáni zničili důležitou zásobovací trasu

Spojené státy poskytnou další vojenskou pomoc ve výši 3,75 miliardy dolarů (přibližně 84 miliard korun) Ukrajině a jejím sousedům na východním křídle Severoatlantické aliance. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil armádě po dobu pravoslavných Vánoc zastavit palbu na frontové linii, Ukrajinci přesto reportovali jeden ruský raketový útok a 20 útoků z raketových systémů s vícenásobným startem. Ukrajinci kontrovali zničením muničních skladů. Běloruskému autoritářskému vůdci Alexandru Lukašenkovi stačí už jen stisknout na příkaz z Kremlu tlačítko, aby mohl začít mobilizovat.

Do Kyjeva zamíří vojenská pomoc z USA ve výši téměř tří miliard dolarů, sousedním zemím poskytne Washington 682 milionů dolarů. Je to zatím největší balík vojenské pomoci USA pro Ukrajinu. Součástí pomoci budou poprvé i obrněná vozidla Bradley.

„To je přesně to, co potřebujeme,“ reagoval ve svém videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na příslib bojových vozidel. Nový balík americké pomoci označil za velmi silný, jde podle něj o konkrétní výsledky jeho prosincové návštěvy Washingtonu. Na Twitteru pak americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi poděkoval. „Skvělý vánoční dárek pro Ukrajinu. S Američany se blížíme ke společnému vítězství,“ napsal Zelenskyj. Pravoslavná církev slaví Vánoce 7. ledna.

Běloruskému autoritářskému vůdci Alexandru Lukašenkovi stačí už jen stisknout na příkaz z Kremlu tlačítko, aby mohl začít mobilizovat. Německým médiím to podle agentury DPA řekl bývalý ministr kultury Pavel Latuška, který žije v exilu ve Varšavě a je členem exilové vlády opoziční vůdkyně Svjatlany Cichanouské. Latuška uvedl s odkazem na zdroje z Minsku, že téměř všichni zaměstnanci běloruského ministerstva vnitra byli požádáni, aby odevzdali své pasy. Tyto informace pocházejí z různých měst v zemi. „To znamená, že tito lidé již nemohou opustit území Běloruska, pokud budou mobilizováni,“ vysvětlil Latuška.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ruské armádě zastavit palbu na frontové linii na Ukrajině od pátečního poledne do sobotní půlnoci, tedy po dobu pravoslavných Vánoc. Informovala o tom agentura TASS. Pravoslavná církev slaví Vánoce 7. ledna podle juliánského kalendáře, bohoslužby se obvykle konají v noci ze 6. na 7. ledna.

Rusko však před pátečním polednem neváhalo a opět zasypalo Ukrajinu četnými údery. Okupanti provedli 17 náletů. Dělostřelectvo pak podniklo pomocí salvových raketometů 59 úderů, většinu z nich směrem na civilní oblasti či kritickou infrastrukturu. V sobotu pak generální štáb ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že během uplynulého dne Rusko provedlo jeden raketový útok a 20 útoků z raketových systémů s vícenásobným startem.

Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu ozbrojených sil. Ten zároveň varoval, že nebezpečí ruských náletů či dělostřeleckých úderů hrozí na celém území Ukrajiny.

V reakci na Putinovo prohlášení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzkázal, že Rusko chce využít Vánoce jako zástěrku, aby aspoň na chvíli zastavilo ukrajinský postup na Donbasu. Poradce Zelenského Mychajlo Podoljak doplnil, že Rusko musí opustit okupovaná území, jedině tak bude mít „dočasné příměří“.

Nezaháleli ani Ukrajinci, generální štáb informoval o leteckých a raketových úderech, při kterých Rusové údajně přišli o dva sklady s municí, vojenskou techniku i vojáky. V okupované části Luhanské oblasti pak partyzáni zničili část železniční tratě mezi Luhanskem a obcí Lantrativka. Gubernátor oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že se jedná o důležitou zásobovací trasu.

Tagy: