Rázný vzkaz Zelenskému. Už nikdy neurážejte Poláky, rozzlobil se Morawiecki

Polský premiér Mateusz Morawiecki z vládní strany PiS, kterou řídí Jarosław Kaczyński. Obhájí partaj volební vítězství z roku 2019?

Útok na Sevastopol

Už nikdy více neurážejte Poláky, vzkázal premiér země Mateusz Morawiecki ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Při ukrajinském útoku na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu zahynulo nejméně devět lidí, dalších 16 jich bylo zraněno, řekl stanici Hlas Ameriky šéf ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov. Největší průlom Ukrajiny v rámci protiofenzivy teprve přijde, řekl ukrajinský generál Oleksandr Tarnavskij. Americký prezident Joe Biden přislíbil podle webu NBC News v rámci návštěvy Zelenského dodávku balistických střel ATACMS.

Polský premiér Mateusz Morawiecki vzkázal ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, aby „už nikdy více neurážel Poláky“. Během předvolebního mítinku ve městě Świdnik na východě země tak podle polských médií reagoval na Zelenského slova v OSN, kde ukrajinský prezident před několika dny vyčetl v souvislosti s dovozem obilí některým evropským zemím předstírání solidarity a nepřímé napomáhání Moskvě. Sice žádnou zemi nejmenoval, ale politici z polského vládnoucího tábora i opozice vyhodnotili, že má na mysli Polsko, poznamenal deník Rzeczpospolita.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové nás zabíjeli na každém metru. Ukrajinský voják líčí těžké ztráty při tažení na Bachmut

Tiskové oddělení ukrajinských sil pro speciální operace tvrdí, že ukrajinská armáda budovu velitelství flotily zasáhla během porady jejího velení. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Budanov zároveň nepotvrdil spekulace o údajném úmrtí velitele ruské Černomořské flotily admirála Viktora Sokolova. HUR prý o jeho stavu nemá informace. K bilanci obětí útoku poznamenal, že v ní nejsou zahrnuti řadoví vojáci, kteří nejsou členy velení flotily a sloužili například jako stráž. Jejich počet se zjišťuje, prohlásil Budanov.

Největší průlom v probíhající protiofenzivě Ukrajinu teprve čeká. Tvrdí to generál Oleksandr Tarnavskij, velitel operačně-strategického uskupení vojsk Tavria. „Počasí může být při postupu vážnou překážkou, ale vzhledem k tomu, jak postupujeme vpřed, většinou bez vozidel, si nemyslím, že počasí protiofenzivu výrazně ovlivní,“ poznamenal v rozhovoru pro CNN. Intenzivní podzimní deště mohou ztížit přesuny s těžkou technikou, zejména tanky, ale podle Tarnavského se ukrajinské jednotky pohybují v malých skupinách, většinou pěšky. Generál se také domnívá, že největší průlom Ukrajiny v rámci protiofenzivy teprve přijde. „Myslím, že k němu dojde po dobytí Tokmaku,“ řekl.

O dalším rozšíření dodávky zbraní pro ukrajinské obránce informoval web NBC News s odvoláním na tři informované americké činitele a jednoho úředníka z Kongresu. Taktické balistické střely ATACMS mají dolet kolem 300 kilometrů. Kdy Biden poskytnutí této výbavy Kyjevu oficiálně oznámí, není zatím jasné.

Prezident Biden slíbil již ve čtvrtek dodávku bojových vozidel M1 Abrams. Uvedl rovněž, že míru stojí v cestě pouze Rusko, které na místo toho, aby se snažilo konflikt ukončit, shání další zbraně v Íránu a Severní Koreji. Připomněl, že Moskva použije zimu proti Ukrajině jako zbraň.

Ukrajinci se na západě Záporožské oblasti pohybují za poslední obrannou linií okupantů, kterou se nyní snaží prolomit, informoval Institut pro studium války. Vyplývá to ze záběrů, jež analytici ověřili pomocí geolokace. Na vyhodnocení situace jako nového průlomu je však podle odborníků ještě brzy.

„Záběry naznačují, že ukrajinská ozbrojená vozidla postoupila jižně za ruské protitankové příkopy a dračí zuby, které jsou součástí třívrstvé obrany. Dále se účastnila omezených bojů na západ od Verbove. Není jasné, zda se ukrajinským silám podaří pozice udržet,“ uvedl ISW.

Biden schválil novou vlnu vojenské pomoci Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů (7,5 miliardy korun). USA Ukrajině pomůže před zimou, posílí její protivzdušnou obranu. „Jsme s vámi a zůstaneme s vámi,“ řekl Biden Zelenskému u příležitosti návštěvy ukrajinského prezidenta v Bílém domě a zavázal se také podporovat protikorupční reformy.

Tagy:
válka Ukrajina on-line Rusko ruská invaze na Ukrajinu