Charkov čelí dalšímu ostřelování, přístav Mariupol je pod ruskou blokádou

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová s kameramanem Jánem Schürgerem přiblížila děsivou situaci v Charkově.

Ukrajincům se stále daří držet ruské jednotky daleko od Kyjeva. Dlouhý nepřátelský konvoj údajně utrpěl velké ztráty a stojí zhruba 25 kilometrů od hlavního města. Podle Ukrajinců se ruské síly snaží vytvořit koridor mezi Krymem a Donbasem. K tomu potřebují dobýt Mariupol, přístavní město, které je podle jeho starosty obklíčeno. Charkov čelí dalšímu ostřelování. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil v pátek večer on-line živě na Václavském náměstí.

Během pátku se hlavní úsilí ruských invazních jednotek soustředilo na obklíčení Kyjeva, sdělil generální štáb ukrajinské armády. Podle něj obránci metropole ofenzívu nadále úspěšně odrážejí.

Charkov čelí dalšímu ostřelování. Obyvatelé se mají co nejdříve schovat v nejbližším úkrytu. Ukrajinský přístav Mariupol je pod ruskou blokádou, uvedl podle agentury AFP jeho starosta na sociální síti telegram.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval přístup k sociální síti Facebook a omezovat začal i přístup k síti Twitter, uvedla agentura TASS. Přibývají rovněž zprávy, že v Rusku nefunguje ani YouTube.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil v pátek večer on-line živě na Václavském náměstí. Čechy i zbytek Evropy vyzval, aby nepřehlíželi ruskou agresi proti Ukrajině. „Pokud padneme, padne celá Evropa, řekl. Za svůj projev sklidil od Pražanů obrovský potlesk. Z aplausu byl dojat.

Italská policie zabavila jachtu vlastněnou nejbohatším mužem Ruska. Loď měla cenu 27 milionů dolarů (přes 635 milion korun), uvedl web The Guardian. Patřila ruskému multimiliardáři Alexeji Mordašovi. Ten se dostal na seznam ruských podnikatelů, kteří se stali cílem evropských protiruských sankcí.

Tagy: