Vy všichni jste dnes také Ukrajinci, vzkázal aplaudujícím Čechům dojatý Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Zelenskyj promluvil k lidem na Václavském náměstí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil v pátek večer on-line živě k Václavskému náměstí. Čechy i zbytek Evropy vyzval, aby nepřehlíželi ruskou agresi vůči jeho zemi. Pokud padneme, padne celá Evropa, řekl. Za svůj projev sklidil od Pražanů obrovský potlesk. Z aplausu byl dojat.

„Nemlčte, jděte do ulic, podpořte Ukrajinu. To bude vítězství pravdy nad lží. Podpořte nás. Pokud Ukrajina nevydrží, nevydrží ani Evropa. Pokud padneme, padne i Evropa. Jsem si jistý, že to zvládneme společně. Bude to vítězství demokracie, svobody a Evropy. Vy všichni jste dnes také Ukrajinci. Sláva Ukrajině,“ vzkázal prezident Zelenskyj.

Všichni, kdo se v evropských městech zúčastnili demonstrací, se podle Zelenského stali Ukrajinci. Konkrétně jmenoval Prahu, Paříž, Lyon nebo Tbilisi. Od účastníků demonstrace, kterou spoluorganizovala iniciativa Milion chvilek pro demokracii, Zelenskyj sklidil bouřlivý potlesk. Z toho byla ukrajinská hlava státu očividně dojata.

Minuta ticha pro vojáky i civilisty

Zelenskyj ve svém projevu vyzdvihl vojáky, lékaře i ty, kteří se starají o děti zasažené ruskou invazí, jež byla zahájena před osmi dny. Minutou ticha uctil památku vojáků, hasičů a policistů, kteří padli v boji za svou zemi a vykonali hrdinské skutky. Další minutu ticha pak věnoval památce stovkám obětí z řad civilního obyvatelstva, které zahynuly při ruských útocích.

„Ukrajinští vojáci jsou hrdinové světla! Jsou těmi, kteří brání naše domovy, naši budoucnost, naši zemi a naši i vaši Evropu. Vojáci se vždy navzájem zdravili přáním štěstí. Stejně se dnes zdravíme my všichni občané Ukrajiny, kteří ji chráníme před Ruskou invazí. Protože dnes je každý z nás bojovníkem,“ zmínil prezident.

Opět jste zaplnili Václavák. A plná byla i náměstí ostatních evropských měst. Děkujeme! #StandWithUkraine✌🏻🇺🇦 Autor fotky: Petr Zewlakk Vrabec

Posted by Milion chvilek pro demokracii on Friday, March 4, 2022

V rámci demonstrace vystoupila na podporu Ukrajiny a proti ruskému vpádu řada osobností. Například katolický kněz Tomáš Halík uvedl, že Zelenskyj by si zasloužil Nobelovu cenu za mír. V závěru akce zazněla česká i ukrajinská hymna.

Tagy: