Zelenskyj: Evropané, probuďte se. Jen vy můžete zabránit jaderné katastrofě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (25. února)

Rusové obsadili největší jadernou elektrárnu v Evropě

Rusové se na útok připravovali, Evropa musí jednat. Těmito slovy okomentoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ruské ostřelování Záporožské jaderné elektrárny. Dodal, že hrozba útoku jadernými zbraněmi se stala realitou. Evropany vyzval, aby se probudili a apelovali na své politiky.

„Obracím se na všechny Ukrajince a všechny Evropany, na všechny lidi, kteří znají slovo Černobyl, kteří vědí, kolik utrpení a obětí způsobil výbuch v jaderné elektrárně. Byla to globální katastrofa. Proti jejím následkům bojovaly statisíce lidí. Desetitisíce lidí musely být evakuovány. Rusko to chce zopakovat, ale šestkrát tvrději,“ varoval Zelenskyj ve videu na Twitteru.

Rusko je podle něj první země v historii, která zaútočila na jadernou elektrárnu. „Prostě teď ruské tanky ostřelují jaderné bloky. Tanky jsou vybavené termokamerami, to znamená, že vědí, kam střílí. Rusové se na to připravovali,“ cituje ukrajinského prezidenta agentura Ukrinform.

„Pamatujeme si, jak ruská propaganda varovala, že zasype svět jadernými zbraněmi a udělá z něj popel. Teď už to není hrozba, ale realita,“ dodal prezident a vyzval Evropu, aby jednala, a samotné obyvatele, aby se obrátili na své politiky.

„Evropané, prosím, probuďte se. Řekněte svým politikům, že ruské jednotky ostřelují Záporožskou jadernou elektrárnu. (...) Musíme zastavit ruské jednotky. Řekněte svým politikům, že Ukrajina má dohromady 15 jaderných bloků. Pokud dojde k explozi, bude to konec nás, konec Evropy. Jen rychlá reakce může zastavit ruské jednotky a zabránit konci Evropy v důsledku jaderné katastrofy,“ prohlásil.

Rusové elektrárnu obsadili

Oheň v největší evropské jaderné elektrárně vypukl v pátek kolem jedné hodiny ráno středoevropského času. Objevily se zprávy, že kolem místa výbuchu je zvýšená radiace. To ale několik zdrojů s odvoláním na lidi z prostředí elektrárny vyvrátilo. Bezpečnost týkající se radiace je v Záporožské jaderné elektrárně zajištěna, řekl po třetí hodině ranní ředitel elektrárny.

Ukrajinský úřad pro jadernou bezpečnost kolem osmé ráno uvedl, že ruské jednotky elektrárnu ovládly. Požár, který při nočním útoku v areálu vypukl, se podařilo uhasit. Hořelo v pětipatrovém výcvikovém zařízení. Na místě zůstávají zaměstnanci elektrárny a kontrolují stav bloků, podle ukrajinských úřadů míra radioaktivity v oblasti nepřesáhla nebezpečnou úroveň, což řekla i americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová. O případných obětech zatím nejsou zprávy, uvádí agentura AP.

Tagy:
jaderná elektrárna útok Evropa prezident Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Záporožská jaderná elektrárna