Rusko využívá lidi v afrických zemích jako vyjednávací žeton, míní Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro CNN

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruská armáda zesílila raketové útoky ve snaze dobýt Severodoněck, v jeho okolí ruské ostřelování zničilo veškerou kritickou infrastrukturu a poškodilo 90 procent domů, uvádí Kyjev. Moderátorka ruské státní televize řekla, že možná je na čase přiznat, že „zvláštní operace na Ukrajině skončila a začala 3. světová válka, kdy Rusko je donuceno demilitarizovat celé NATO“. Biden prohlásil, že válka na Ukrajině je součástí většího boje. Zelenskyj odsoudil Rusko za blokaci přístavů v Černém moři.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ruské jednotky při ostřelování města Severodoněck na východě Ukrajiny zabily dva civilisty a pět dalších zranily, informovala agentura Reuters s odvoláním na gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje. Ten také uvedl, že ruská armáda postupuje na jihovýchodním a severovýchodním okraji města, kde probíhají tvrdé boje. Gubernátor si také postěžoval, že Německo a Maďarsko zpomalují dodávky dalších zbraní na Ukrajinu.

„Ve městě se pohřešují tři lékaři, našla se pouze porouchaná sanitka,“ napsal podle BBC gubernátor na sociálních sítích. Uvedl také, že ve městě se nachází mnoho mrtvol ruských vojáků. Hajdaj mimo jiné informoval, že v Severodoněcku je přerušeno zásobování vodou a plynem. V celém regionu je bez dodávek vody milion lidí.

Americký prezident Joe Biden využil příležitosti a spojil slavnostní průběh amerického svátku Dne památky obětí války s ruskou invazí na Ukrajinu, uvádí CNN. Uvedl, že válka na Ukrajině je součástí většího boje, který spojuje všechy lidi. „Je to boj mezi demokracií a autokracií; mezi svobodou a represí; mezi choutkami a ambicemi hrstky lidí, kteří se navždy snaží ovládnout životy a svobody mnoha lidí; boj za základní demokratické principy,“ vzkázal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli navštívil ukrajinské vojáky na frontě v Charkovské oblasti a tamní správní metropoli. Oznámila to ukrajinská prezidentská kancelář. Jde o první oficiální cestu Zelenského mimo Kyjevskou oblast od začátku ruské invaze na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters. „Rusko již prohrálo nejen bitvu o Charkov, Kyjev a sever naší země, ale ztratilo i svou vlastní budoucnost a kulturní vazby na svobodný svět,“ prohlásil prezident.

Ve svém pravidelném poselství odsoudil Rusko za blokaci přístavů v Černém moři, kvůli nimž nemůže Ukrajina vyvážet obilí. „V důsledku toho potraviny v různých zemích stále více zdražují. V důsledku toho hrozí hladomor. Tato hrozba by mohla přerůst v novou migrační krizi. A to je to, co ruské vedení zjevně chce. Obyvatelé afrických a asijských zemí jsou ruským státem využíváni jen jako vyjednávací žeton,“ sdělil.

Summit Evropské unie v noci na úterý našel shodu na embargu, které se bezprostředně dotkne více než dvou třetin dovozu ruské ropy. Krátce před půlnocí oznámil předseda Evropské rady Charles Michel. Cílem je podle něj co nejvíce zvýšit tlak na Rusko, aby ukončilo svou válku na Ukrajině. Lídři se podle něj shodli také na poskytnutí devíti miliard eur (221 miliard korun) Kyjevu v rámci okamžité pomoci.

Dobytí ukrajinského Donbasu je pro Moskvu bezpodmínečnou prioritou, řekl v neděli v rozhovoru s francouzskou stanicí TF1 ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Šéf ruské diplomacie také přiznal, že boje trvají déle, než Moskva původně předpokládala. Evakuace z Luhanské oblasti byla oficiálně zastavena. Rusové zabili francouzského novináře.

Olga Skabejevová z ruské státní televize řekla, že možná je na čase přiznat, že „zvláštní operace na Ukrajině skončila a začala 3. světová válka, kdy Rusko je donuceno demilitarizovat celé NATO“.

Tagy:
Moskva Ukrajina Evropská unie Evropská komise Donbas Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Ministerstvo obrany České republiky ruská invaze na Ukrajinu