Ruský ústavní soud dal zelenou anexi ukrajinských území. Na tahu jsou poslanci

Vladimir Putin

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruský ústavní soud schválil připojení čtyř ukrajinských regionů k Rusku. V pondělí mají anexi Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti schvalovat poslanci. V Lymanu na východě Ukrajiny, kde v sobotu zavlála ukrajinská vlajka, se sice ještě bojuje, ale už tam není ani stopy po pseudoreferendu zorganizovaném Moskvou, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko by se podle čečenského vůdce Razmana Kadyrova nemělo v reakci na utrpěné porážky bát použít jaderné zbraně. Na letišti Belbek na poloostrově Krym se v sobotu večer ozval výbuch, uvedla agentura Unian. Podle tamní proruské správy tam vzplálo letadlo. Z plynovodu Nord Stream 1 už patrně neuniká plyn, tlak v plynovodním potrubí se stabilizoval, uvedly v neděli podle agentury AP dánské úřady.

Ruský ústavní soud v neděli schválil balík dokumentů o připojení čtyř ukrajinských regionů k Rusku, oznámila agentura TASS. V pondělí mají anexi Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti schvalovat poslanci, avizoval list Kommersant na svém webu. Jde přibližně o 15 procent z celkové rozlohy Ukrajiny.

„Ukrajinské operační velitelství Jih oznámilo, že ukrajinské síly 30. září zabily deset ruských vojáků a zničily dvě samohybné houfnice Msta-S, raketomet Grad, těžký plamenometný systém, tři tanky a dvě bojová vozidla pěchoty. Podle velení jednotky protivzdušné obrany sestřelily jeden ruský vrtulník Ka-52 v Chersonské oblasti. Ukrajinská armáda údajně také sestřelila jeden dron Orlan-10 nad Chersonskou oblastí a jeden v Oděské oblasti,“ píše The Kyiv Independent.

Rusko má právo v nezbytném případě použít jaderné zbraně, uvedl to podle agentury TASS místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv. „Představte si, že ukrajinská agrese Rusko donutí proti ukrajinskému režimu nasadit tu nejhrozivější zbraň. Věřím, že NATO ani v takovém případě přímo do konfliktu nezasáhne,“ tvrdí Medveděv. Ve stejném tónu v sobotu k mezinárodnímu společenství prostřednictvím sociální sítě Telegram promluvil i Ramzan Kadyrov, vládce ruského regionu Čečensko.

Na letišti Belbek na Ruskem obsazeném poloostrově Krym se v sobotu večer ozval výbuch, uvedla agentura Unian. Ukrajinská média zveřejnila záběry, na nichž je vidět sloup černého dýmu stoupající k nebi nedaleko pláže s koupajícími se lidmi. Gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev uvedl, že na letišti vzplálo při přistání letadlo.

„Podle záchranářů letadlo při přistání vyjelo z ranveje a začalo hořet. Na místě jsou hasiči,“ sdělil na sociálních sítích Razvožajev.

Ukrajinští vojáci vstoupili do strategicky důležitého města Lyman na východě Ukrajiny, napsal v sobotu zpravodajský server Meduza s odvoláním na očité svědky, kteří podle portálu viděli vojáky v západní polovině města. Podle ruského ministerstva obrany se armáda dobrovolně stáhla na výhodnější pozice.

Tagy: