Počet obětí ruského útoku na Slovjansk se zvyšuje. Mezi mrtvými je i dvouleté dítě

Ruský útok ve Slovjansku si vyžádal osm mrtvých, je mezi nimi i dvouleté dítě, informoval web BBC. Podle tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksije Danilova Ukrajina stále nemá dostatek zbraní. Polsko dodá další stíhačky MiG-29, které byly původně součástí východoněmecké výzbroje. Od Německa k tomu dostalo zelenou. Ruští zákonodárci schválili zákon, který by umožnil například elektronické doručování vojenských povolávacích listin. Pokračuje krvavá bitva o doněcký Bachmut.

Rusové v pátek provedli vzdušný útok na ukrajinské město Slovjansk. Úder si vyžádal minimálně osm mrtvých, uvedl v ukrajinské televizi šéf Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Britský web BBC informoval, že mezi oběťmi je i dvouleté dítě. Dalších 21 lidí bylo během útoku zraněno.

Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov poznamenal, že ačkoli Ukrajina stále více dostává zbraně od mezinárodních partnerů, stále to nestačí, aby plně pokryly poptávku ukrajinských sil. Danilov to řekl v reakci na rozhodnutí Polska převést další stíhačky MiG-29 na Ukrajinu, informoval web Ukrinform.

O souhlas s převedením letounů pak Polsko požádalo německou vládu. Stíhačky totiž byly původně součásti východoněmecké výzbroje. Berlín dal kroku zelenou, stíhačky MiG-29, kterých Polsko vlastní ještě zhruba tucet, tak zamíří na Ukrajinu. V čtvrtek o tom informoval německý zpravodajský magazín Der Spiegel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Štěstí za milion. Ruská kulka těsně minula hlavu Ukrajince, ukazují záběry. Vzal to s úsměvem

Zatímco ruští okupanti tvrdí, že již ovládají většinu území Bachmutu, ukrajinská strana jejich tvrzení popírá. Bitva o Bachmut je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“. Jde o vůbec nejkrvavější střet od začátku ruské invaze v únoru 2022.

Podle expertů by i případné obsazení celého Bachmutu ruskou armádou bylo pro Kreml spíše symbolickým vítězstvím než větším strategickým úspěchem. Ukrajinci totiž na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

V Rusku se obávají nové vlny mobilizace. Tamní zákonodárci totiž tento týden schválili legislativu, která by výrazně zefektivnila proces branné povinnosti, který trvá půl roku. Umožnila by totiž elektronické doručování vojenských povolávacích listin namísto tradičních dopisů. Zahrnuje také přísné sankce pro ty, kteří ignorují předvolání. Například jim znemožní odcestovat do zahraničí, získat půjčku, přestěhovat se do nového bytu, zaregistrovat se jako OSVČ nebo řídit vozidlo. Změny čekají už jen na Putinův podpis.

Brutální zavraždění zajatého ukrajinského vojáka zachycené na videu mají na svědomí ruští žoldnéři z Vagnerovy skupiny, které poznal jejich někdejší spolubojovník, jenž dezertoval do Norska. S odvoláním na tohoto zběha to řekl zakladatel organizace Gulagu.net Vladimir Osečkin, který pomohl několika ruským vojákům utéct z Ruska do ciziny.

Tagy:
válka stíhačka poprava Ukrajina mobilizace on-line Rusko Vagnerova skupina MiG-29 Bachmut Oleksij Mjačeslavovyč Danilov