Rusko seslalo zkázu na Ukrajinu. Na města „pršely“ bomby, Kyjev hlásí oběti

Ruští okupanti pokračovali v masivním bombardování ukrajinských měst. Za cíle si vybrali především civilní oblasti. Ukrajinci mnoho raket i sebevražedných dronů sestřelili již ve vzduchu. Přesto jsou hlášeny další oběti. Ve středu se na žádost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sejde Rada NATO-Ukrajina.

Ruští okupanti v sobotu provedli 81 dělostřeleckých útoků na ukrajinská města. Zároveň vyslali pět sebevražedných dronů a podnikli dalších 58 leteckých úderů. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu. Kyjev zároveň potvrdil další civilní oběti. Byly zničeny některé obytné budovy a infrastruktura.

ČTĚTE TAKÉ: Zvratky, krev a švábi na cele. Slovák, který adoroval Rusko, popsal pobyt v tamním vězení

Například ruský útok na Oděsu si vyžádal jeden život a 18 zraněných, mezi nimiž jsou i čtyři děti. Informovaly o tom agentury Ukrinform a Reuters, podle nichž bylo poničeno několik obytných budov a také nejvýznamnější ortodoxní katedrála ve městě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ruský útok odsoudil. „Takové zlo nelze omluvit. Rusko nakonec prohraje. A určitě dojde k odvetě ruským teroristům za to, co v Oděse udělali. Pocítí odplatu,“ uvedl na Twitteru.

Nejtvrdší boje nadále zuřily u Bachmutu, Lymanu, Avdijivky, Marjinky a Kupjansku. Během soboty se v těchto regionech uskutečnilo asi 40 bojových střetů. Podle zpráv západních analytiků se zdá, že se Ukrajincům daří především u Bachmutu.

Ve středu se na žádost Zelenského sejde nově zřízená Rada NATO-Ukrajina. Uvedla to agentura DPA, podle níž se jednání uskuteční na úrovni velvyslanců. Havním předmětem má být obilná dohoda. Zelenskyj si svolání rady vyžádal v sobotním telefonickém rozhovoru s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem.

Tagy:
válka Ukrajina on-line Rusko Kyjev Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu