Zvratky, krev a švábi na cele. Slovák, který adoroval Rusko, popsal pobyt v tamním vězení

Slovenský dirigent a hudební skladatel Ján Mazák před časem utekl do Ruska, které obdivoval, a chtěl v něm žít. Místo přívětivého uvítání jej čekal dvouměsíční pobyt za mřížemi. Mazák nyní popsal svoji zkušenost z ruského vězení. Ačkoliv patřil mezi podporovatele Ruska, krátký pobyt v cele jeho názor změnil. Nyní začal podporovat Ukrajinu.

Mazák, který na sociální síti Facebook vystupuje jako Jean de Mazac, se o svůj příběh podělil se slovenským Denníkem N, pro který v minulosti již publikoval.

Jeho příběh připomíná na jedné straně dobrodružný film, na druhé však grotesku. Hudební skladatel totiž před časem začal jasně dávat najevo svůj obdiv k Rusku a jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi. Nijak mu nevadilo, že Moskva pod Putinovým vedením napadla sousední Ukrajinu. Mazák se přesto chtěl dostat do Ruska, aby v něm žil.

Před zhruba dvěma měsíci se odhodlal svůj plán uskutečnit. Dostal se do Estonska a v neoprénu přeplaval řeku Narvu, která zemi odděluje od Ruska coby přírodní hranice. S sebou měl malý člun, v němž měl osobní věci v taškách. Mezi nimi byly i hudební skladby. Jednu věnoval také ruskému vládci.

Ruští pohraničníci jej však brzy zadrželi a údajně se s ním nikterak nemazlili. A to i přesto, že se jim Mazák vyznal ze svého obdivu k jejich zemi a úmyslu v ní žít. Dokonce se jim zmínil o své skladbě Vivat Russia. Následoval přesun na policejní stanici. „Tam si píseň pouštěli několikrát, tak jsem si myslel, že jsem si je získal a že můj pobyt v Rusku dobře začíná,“ popisoval pro Denník N Mazák. Jeho dojem byl však mylný.

Místo uvítání jej čekalo kolečko výslechů, kde na něj ruští policisté měli řvát a ptát se, kdo všechno o jeho cestě ví. Mazák dodal, že si připadal jako při výslechu KGB. „Vodili mě z jedné místnosti do druhé bez jakéhokoli vysvětlení, jako kdyby mě chtěli psychicky deptat,“ pokračoval Slovák s tím, že zadržení trvalo 72 hodin. Měl prý strach, že jej Rusové zabijí.

Hrůzný pobyt v ruském kriminálu

To nejhorší jej však teprve čekalo. Následoval totiž přesun do vězení. Chvíli byl v Petrohradu a chvíli v Kingiseppu poblíž estonských hranic. Ve věznici v prvně zmiňovaném městě měl být na cele s až šesti desítkami dalších lidí, většinou prý zlodějů či drogových dealerů. Spát měl na kovové konstrukci se starou matrací a ostrými dřevěnými deskami. „Vlastně jsme spali na těch deskách. Dával jsem si pod sebe svetr, aby mě to netlačilo do žeber,“ popsal pro slovenský deník Mazák.

Kromě toho v celách společně s vězni „žili“ také švábi. „Jako neznalý věci jsem přesvědčoval ostatní, že máme sepsat žádost, aby vedení věznice zabezpečilo nějaký postřik. Spoluvězni se smáli, že v některých celách mají i krysy a vedení věznice o tom velmi dobře ví,“ dodal pro Denník N skladatel. Jídlo měl společně s vězni dostávat z kýblů, ve kterých ještě byly vidět staré zbytky, protože se je nikdo neobtěžoval umýt. Ke snídani prý byla pšeničná kaše – někdy sladká, někdy slaná. „Asi proto, abychom měli pocit, že dostáváme pestrou stravu,“ doplnil Mazák.

Slovák také zmínil, že na asi 1 500 vězňů v Petrohradě byla k dispozici jediná velkokapacitní sprcha. Na tu měli mít trestanci nárok jednou týdně, ale to se údajně příliš nedodržovalo. „Slyšel jsem od jiných vězňů, že tam chodí i lidé s tuberkulózou, kapavkou, AIDS a nikdo to neřeší,“ dodal Mazák.

Dodal, že cely na obou místech byly vyloženě nechutné. Na zdech byly zvratky, krev a také značné množství pavučin. Kromě toho měli vězni sice k dispozici vodu, ale zapáchající a špinavou. „V Kingiseppu mi vůbec nedávali pitnou vodu, jen ráno a večer tři decilitry čaje. V nouzi, když jsem měl strašnou žízeň, jsem musel pít i tu zapáchající vodu. Pochopitelně následovaly průjmy. Záchod byla díra v zemi, jako otevřená kanalizace. O nehorázném smradu snad ani nemusím mluvit,“ vyprávěl dále Slovák.

Po pobytu v Rusku začal litovat Ukrajince

V ruských věznicích nakonec strávil zhruba dva měsíce, během kterých měl zhubnout až 12 kilogramů. Ruský soud mu nakonec vyměřil pokutu v přepočtu 4 700 korun a přikázal mu opustit zemi. Nyní je Mazák na Slovensku.

Po nezáviděníhodné zkušenosti zcela otočil svůj názor na Rusko a Ukrajinu. Začal litovat ukrajinské válečné zajatce. „Ti tam musejí nehorázně trpět. Protože neukradli žvýkačky, ale jsou úhlavními nepřáteli Rusů. Odteď se za ně budu modlit,“ zmínil slovenský skladatel a dirigent. Dříve měl na Facebooku jako úvodní fotografii ruskou státní vlajku. Tu nyní nahradil za ukrajinskou.

Na sociální síti navíc zveřejnil svůj vzkaz pro Rusko. V něm píše, že rozlohou největší zemi „miloval. „A ty jsi mi vzala všechno,“ dodává směrem k Rusku Mazák. Kritický byl i k samotným Rusům, kteří podle něj mají „barbarskou náturu“. „U nich je to normální, dělají to dokonce i svým vlastním, Rusům. A je jedno, jestli je obviněný, nebo pouze zadržený a podezřelý. Chovají se k vám jako ke zvěři,“ nechal se v jiném rozhovoru pro Denník N slyšet Mazák krátce poté, co byl propuštěn.

Mazák coby dirigent a sbormistr v minulosti působil například v košickém divadle. Později podnikal, ale se svojí pekárnou zkrachoval a dostal se do exekuce. Nějaký čas dokonce musel žít na ulici a podle svých slov měl sebevražedné myšlenky.

Tagy: