Odmítáme hájení zájmů Ukrajiny v Rusku Švýcarskem. Není neutrální, zuří Moskva

Kreml

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinci podle všeho zničili na ruském vojenském letišti Novofedorivka víc než devět letounů, o kterých původně hovořili. Ozbrojené síly Ukrajiny to dokládají na satelitních snímcích z oblasti. Podle nich je na letišti ještě více zničených letadel. Rusové naopak tvrdí, že o žádné letouny nepřišli. Ruští občané mezitím houfně prchají z poloostrova Krym, tvoří se dlouhé kolony aut. Ukrajinský prezident slibuje Rusům odplatu za ostřelování obce Marhanec, při kterém zahynulo 13 lidí. Dánové přislíbili Ukrajincům pomoc svých vojenských instruktorů.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ne devět, ale nakonec ještě více ruských letadel měli Ukrajinci zničit při sabotáži vojenského letiště Novofedorivka na Krymu. Uvádí to ozbrojené síly Ukrajiny s odkazem na satelitní snímky z oblasti. Podle Ukrajinců je na záběrech patrné, že zničeno je na letišti ještě více letounů, než bylo doposud uváděno. Naopak Rusové tvrdí, že při výbuchu o žádné letouny nepřišli.

Ukrajinské ozbrojené síly budou reagovat na ruské ostřelování obce Marhanec, při kterém zahynulo 13 lidí, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ozbrojené síly Ukrajiny, naše zpravodajské služby a bezpečnostní složky nenechají ruské ostřelování v Dněpropetrovské oblasti bez odpovědi,“ prohlásil během středy Zelenskyj. Ukrajina musí podle něj také zvážit, jak ruským invazním silám způsobit co největší škody a zkrátit tím válku. „Měli by o tom přemýšlet všichni, kteří náš stát brání a kteří Ukrajině pomáhají,“ řekl prezident.

Ukrajinské vojáky budou trénovat i profesionální vojáci z Dánska. Informuje o tom ukrajinské ministerstvo obrany s odkazem právě na své kolegy z dánského resortu. Seveřané mají poskytnout až 130 cvičitelů. Ukrajinci už nyní trénují ve Velké Británii pod dohledem místních instruktorů.

Ukrajinský generální štáb v pravidelné večerní svodce o situaci na bojišti upozornil na nové útoky ruských sil na východě země, severně od Charkova, západně od Izjumu a na přístupech k Bachmutu. Všechny útoky byly neúspěšné, tvrdí ukrajinské velení. „Ukrajinští vojáci způsobili okupantům značné ztráty a přiměli je k útěku,“ napsal štáb o situaci u Charkova.

Ukrajina souhlasila, aby její zájmy v Moskvě zastupovalo Švýcarsko. Uvedlo to švýcarské ministerstvo zahraničí. Alpská země, která je známá svou striktní neutralitou, už na začátku konfliktu nabídla Ukrajině, že se stane její ochrannou mocností v Rusku, uvedla agentura AFP. Moskva však zastupování Ukrajiny Švýcarskem odmítá. Údajně totiž není neutrální, uvedlo podle agentury TASS ruské ministerstvo zahraničí.

Tagy:
válka Vladimir Putin Velká Británie invaze letiště Ukrajina Krym Dánsko Rusko Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu vláda Ruské federace