Ruští žoldáci dobyli Bachmut, tvrdí Prigožin. Ukrajina zprávu popřela

Šéf ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil dobytí města Bachmut na východě Ukrajiny, o které se již měsíce vedou tvrdé boje. Kyjev informaci posléze popřel. Ukrajinská agentura Unian nedlouho před Prigožinovým oznámením napsala, že ruská strana šíří o vývoji bojů v Bachmutu falešné zprávy. Rusko v noci na sobotu opět masivně útočilo na Kyjev pomocí dronů. Protivzdušná obrana dokázala všechny letouny sestřelit, padající trosky však způsobily požár, uvedla vojenská správa hlavního města. Americký prezident Joe Biden na summitu zemí G7 oznámil další balíček pomoci Ukrajině v hodnotě 375 milionů dolarů.

„V sobotu v poledne byl Bachmut plně dobyt. Obsadili jsme kompletně celé město, dům po domu,“ citovala Prigožinovo oznámení zveřejněné na platformě Telegram agentura Reuters. Podobná tvrzení nelze v době pokračujících bojů bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů. V minulosti Prigožin opakovaně zveřejňoval tvrzení o dobytí ukrajinských obcí jeho muži, která se posléze nepotvrdila, upozorňuje stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

„Není to pravda. Naše jednotky v Bachmutu dál bojují,“ sdělil Reuters mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj. Předtím podle agentury Unian v televizním vysílání Čerevatyj mluvil o tom, že Rusům se nedaří dobýt ukrajinské pozice ve městě a poukazoval i na místní úspěchy ukrajinské armády.

ČTĚTE TAKÉ: Podcast CNN Prima NEWS s Tomášem Pojarem: Co rozhodlo, že Západ podpořil Zelenského?

Kyjev se v noci na sobotu znovu stal terčem útoku ruských dronů. V některých částech města zněly výbuchy, nasazena byla protivzdušná obrana, která podle vojenské správy hlavního města všechny bezpilotní letouny sestřelila. Na některých místech ale dopadly jejich trosky, které mimo jiné způsobily požár na střeše devítipatrové obytné budovy, informoval na Telegramu starosta Vitalij Kličko.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu dorazil do japonského města Hirošima, aby na summitu skupiny G7 hledal podporu pro svou zemi nejen u lídrů sedmi bohatých ekonomik. Víkend mu skýtá příležitost apelovat i na země, jako jsou Indie nebo Brazílie, které se snaží k válce Ruska proti Ukrajině stavět neutrálně. Indický premiér Naréndra Módí podle médií při bilaterální schůzce slíbil, že Indie se bude zasazovat o ukončení konfliktu.

Americký prezident Joe Biden na probíhajícím summitu v Hirošimě oznámil další pomoc Ukrajině ve výši 375 milionů dolarů (8,2 miliardy Kč). Její součástí budou munice i raketomety HIMARS. S odvoláním na nejmenovaného amerického činitele o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Spojené státy zároveň oznámily nový balíček sankcí vůči Rusku. Krátce před oficiálním začátkem summitu to podle světových tiskových agentur uvedl vysoce postavený americký vládní činitel. Cílem nových opatření je mimo jiné zamezit obcházení už zavedených sankcí.

Tagy:
válka dron Ukrajina Joe Biden on-line Rusko Kyjev G7 Vitalij Kličko Oleksij Arestovyč ruská invaze na Ukrajinu Kyrylo Budanov