Falešný Putin vyděsil Rusy. Mobilizujeme, vpadla k nám ukrajinská vojska, oznámil

V ruské Belgorodské oblasti probíhají boje, oznámil gubernátor Vjačeslav Gladkov. Tamní energetické zařízení dle něj zachvátily plameny poté, co na ně spadly výbušniny svržené z dronů. Podle analytiků z Institutu pro studium války (ISW) Kreml neví, jak na útoky reagovat. Obyvatele Rostovské, Belgorodské a Voroněžské oblasti vyděsil falešný projev ruského prezidenta Vladimira Putina. Údajný šéf Kremlu oznámil, že do Ruska vpadla ukrajinská vojska a že vyhlásí všeobecnou mobilizaci. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov podle státních agentur vše označil za dílo hackerů.

V éteru ruské Rostovské, Belgorodské a Voroněžské oblasti zazněl falešný projev ruského prezidenta Vladimira Putina vybízející místní obyvatele k evakuaci do hloubi Ruska kvůli „vpádu ukrajinských ozbrojených sil“. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle státních agentur vše označil za dílo hackerů, kteří do vysílání pustili falešnou „Putinovu řeč“, než se podařilo situaci ve vysílání opět dostat pod kontrolu. Projev se dál šířil v podobě videa po sociálních sítích.

„Rusové, spoluobčané, bratři a sestry. V pondělí od čtvrté hodiny ráno ukrajinská vojska, vyzbrojená blokem NATO, se souhlasem a za podpory Washingtonu vpadla na území Kurské, Belgorodské a Brjanské oblasti. Naši pohraničníci a ozbrojené síly kladou úctyhodný odpor přesile agresora,“ zaznělo v éteru jakoby z prezidentových úst. Údajný Putin oznámil vyhlášení válečného stavu v pohraničních oblastech a dodal, že dojde k všeobecné mobilizaci, protože Rusko bude potřebovat veškeré síly, aby porazilo „nebezpečného a zákeřného nepřítele“.

Do obce Novaja Tavolžanka v Belgorodské oblasti vstoupily „sabotážní a průzkumné skupiny“, bojuje se tam, uvedl v neděli odpoledne podle agentury TASS gubernátor ruského regionu Vjačeslav Gladkov. Ruské ministerstvo obrany později prohlásilo, že pomocí dělostřelectva v oblasti zahnalo skupinu „ukrajinských teroristů“. Gladkov podle médií také uvedl, že je připraven setkat se s proukrajinskými partyzány, aby pomohl ruským zajatcům. Legie Svoboda Rusku a Ruský dobrovolnický sbor dříve oznámily, že v bojích u hranic s Ukrajinou vzaly do zajetí dva ruské vojáky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Devítiletá Vika zemřela před zamčeným krytem. Byla nadějná judistka, fotka dědečka trhá srdce

Podle analytiků z Institutu pro studium války (ISW) Kreml neví, jak na nájezdy povstalců v příhraniční Belgorodské oblasti reagovat. „Rozporuplné ruské reakce a zprávy o omezeném nájezdu v Belgorodské oblasti nadále naznačují, že ruské vedení se dosud nerozhodlo, jak na tyto omezené přeshraniční nájezdy reagovat,“ uvedli analytici podle webu Unian.

Ukrajina podle Ruska v neděli zahájila rozsáhlou ofenzivu na pěti úsecích fronty. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany to uvedla agentura RIA Novosti, podle níž ukrajinské síly nebyly úspěšné ve snaze prolomit ruskou obranu a přišly o více než 250 vojáků. Jak poznamenává agentura Reuters, tyto informace není možné nezávisle ověřit. Moskva tvrdí, že Kyjev do akce nasadil šest mechanizovaných a dva tankové prapory, jejichž cílem bylo prolomit obranu na místě, které Ukrajina považuje za nejzranitelnější.

Za posledních 24 hodin provedlo letectvo Obranných sil 15 úderů na oblasti soustředění nepřátelského personálu. Uvádí se to ve zprávě Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny, o které informuje Ukrinform. „Za uplynulý den letectvo obranných sil provedlo 15 úderů na oblasti soustředění nepřátelského personálu. Naši obránci zničili šest nepřátelských průzkumných bezpilotních letounů. Během dne raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly tři kontrolní body, dvě oblasti soustředění zbraní a vojenské techniky, čtyři muniční sklady, dva protiletadlové raketové systémy a čtyři stanice elektronického boje nepřítele,“ uvedla armáda.

Tagy: