I přes neshody se musíme respektovat, říká Čaputová. Sestavením vlády pověřila Fica

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová má k sestavované vládě Roberta Fica výhrady a do funkce ministra životního prostředí odmítá jmenovat Rudolfa Huliaka z SNS

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondělí pověřila předsedu vítězné strany v sobotních parlamentních volbách Roberta Fica sestavením nové vlády. Fico to potvrdil novinářům po schůzce s hlavou státu, od které dostal dva týdny na vytvoření kabinetu. Podle něj zformování vlády nebude jednoduché. Ficova strana Smer-SD volby vyhrála se ziskem téměř 23 procent hlasů, na vytvoření vlády s většinovou podporou ve sněmovně ale potřebuje získat ke spolupráci alespoň dvě další strany.

Do slovenské Národní rady se dostanou strany Smer-SD, Progresívne Slovensko, Hlas, Kresťanskodemokratické hnutie, OĽaNO, Sloboda a Solidarita a Slovenská národná strana.

Do slovenského parlamentu se naopak nedostala frakce Republika, kterou mnozí považují za neofašistickou. Za branami Národní rady zůstala také Aliancia, která mohla reprezentovat maďarskou menšinu.

ČTĚTE TAKÉ: REPORTÁŽ: V domech a chatrčích romské osady slovenské volby ignorují. Fico jako vítěz je ale děsí

Lídři stran se teď budou muset dohodnout na vládní koalici. Důležitým prvkem v tomto procesu bude strana Hlas-SD Petera Pellegriniho. Ke komu se přidá, ten bude vládnout. Pellegrini už ostatně nakousl téma spojení se stranou Smer-SD. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že v pondělí pověří vítěze parlamentních voleb sestavením nové vlády. Učiní tak v pondělí v 15:00.

„Úlohou hlavy státu je respektovat výsledek voleb a zabezpečit řádný chod ústavních orgánů. Z těchto důvodu dnes pověřím sestavením vlády předsedu strany Smer-SD Roberta Fica,“ pronesla slovenská hlava státu v krátkém projevu před samotnou schůzkou s vítězem volebního klání. Během pondělí má v plánu se rovněž sejít s předsedou Progresívneho Slovenska Michalem Šimečkou. Zítra by se měla uskutečnit schůzka prezidentky s lídrem Hlasu-SD Pellegrinim a v dalších dnech i s dalšími předsedy.

„I když nás politika rozděluje, jako lidé se musíme respektovat. Výsledek voleb nezmění naše hodnotové nastavení a věřím také, že neovlivní ani naše společné úsilí o spravedlivou a demokratickou společnost. Budování a ochrana demokracie je hodnota, která daleko převyšuje naši rozmanitost,“ dodala.

„V poslední době je vidět, že nejen na Slovensku, ale i v některých jiných evropských zemích se už začíná zajídat aktivismus a někdy i progresivismus. Lidem prostě začíná docházet trpělivost s těmito trendy. Proto rozhodli tak, jak rozhodli,“ sdělil k výsledku slovenských voleb místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) se zase obává „výlevů“ strany Smer-SD. „Věřím, že se v tomto směru trochu uklidní. Uvidíme, jak se ve výsledku faktická politika Smeru-SD bude naplňovat,“ doplnil Kupka. Oba své názory k volbám sdělili v pořadu Partie Terezie Tománkové.

Fico jako premiér zmírní krajní rétoriku, ponechá protiruské sankce a bude pragmatický, řekl Deutsche Welle analytik Nič z německého institutu DGAP. „Vůli občanů je třeba respektovat,“ uvedl po vítězství strany Smer-sociální demokracie (Smer-SD) Roberta Fica ve slovenských volbách český prezident Petr Pavel. Podle hlavy státu až povolební jednání ukážou, jakou cestou se Slovensko vydá.

Od roku 2006 se volby na Slovensku konají pouze v jeden den, který vždy připadá na sobotu. Letošní parlamentní volby, v nichž se volilo 150 poslanců Národní rady, se konaly 30. září.

ČTĚTE TAKÉ: Volby na Slovensku. Spočítejte si pomocí kalkulačky, komu byste dali hlas

Na celou volební noc 30. září připravila CNN Prima NEWS speciální studio, které odstartovalo v sobotu ve 20:15. Šlo o osvědčený koncept známý například z letošních prezidentských voleb. Dynamické studio vytvořené po vzoru americké CNN zajistilo všechny potřebné informace přehledně na jediném místě.

VIDEO: Zelení šílenci, varoval Babiš Slováky před hnutím Šimečky. Jde přitom o spojence ANO

Tagy:
Slovensko Igor Matovič volby on-line Peter Pellegrini Robert Fico Hlas-SD Progresívne Slovensko SMER - sociálna demokracia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Národní rada Slovenské republiky Michal Šimečka