Klíčové volby na Slovensku: Spočítejte si pomocí kalkulačky, komu byste dali hlas

Lídři slovenských politických stran

Volební speciální vysílání na CNN Prima NEWS

Již koncem září se na Slovensku uskuteční předčasné volby do Národní rady. O přízeň voličů se budou ucházet jak dobře známé, tak nově vzniklé politické subjekty, které se v mnohém liší. Která strana by se svým programem získala váš hlas? Pomůže vám volební kalkulačka, již připravil spolek KohoVolit.eu. Vaše názory srovná se všemi kandidujícími subjekty. CNN Prima NEWS v samotný den voleb nabídne komplexní zpravodajský servis srovnatelný s volbami v Česku. Diváky čeká speciální volební studio od sobotních 20:15 do nedělních 6:00, kdy by mělo být rozhodnuto o vítězi. Dění přímo na Slovensku bude sledovat pět reportérů. Z Prahy diváky volební nocí provedou moderátoři Terezie Tománková, Petr Suchoň, Petr Převrátil a Libor Bouček.

Od roku 2006 se volby na Slovensku konají pouze v jeden den, který vždy připadá na sobotu. Letošní parlamentní volby, v nichž se bude volit 150 poslanců Národní rady, se budou konat v sobotu 30. září. Svůj hlas mohou voliči do urny vhodit od 7. do 22. hodiny.

Letos se jedná o předčasné volby. Ty vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová poté, co napřed koncem roku 2022 parlament vyslovil menšinové vládě premiéra Eduarda Hegera nedůvěru a později kabinet přišel o několik ministrů, za které šéf vlády nemohl jmenovat náhradníky. Do voleb tak Slovensko vede úřednická vláda premiéra Ľudovíta Ódora.

ČTĚTE TAKÉ: Máte naloženo v gatích, jste drahá prostitutka. Slovenští politici se ostře pohádali v debatě

Přestože své politické zástupe budou vybírat Slováci, řada Čechů dění u našich východních sousedů sleduje. I z toho důvodu máte možnost prostřednictvím volební kalkulačky od spolku KohoVolit.eu ZDE zjistit, který politický subjekt – ať už léta známý, či nově vzniklý, by hypoteticky získal váš hlas.

Co vás v kalkulačce čeká?

Po rozkliknutí odkazu na vás čeká 42 otázek. Na identické dotazy odpověděly všechny politické subjekty, které se v parlamentních volbách ucházejí o hlas voličů. V jednotlivých otázkách volíte mezi Souhlasím x Nesouhlasím – jedná se tak o uzavřené odpovědi. Pokud se s politikem či stranou v odpovědi shodnete, získá dotyčný subjekt jeden bod. V opačném případě bod ztratí.

Jestliže je pro vás některá otázka obzvlášť důležitá, můžete ji označit hvězdičkou. Odpověď poté bude mít ve výpočtu shody dvojnásobnou váhu. V případě, že si svým názorem na otázku nejste jistí, téma vás nezajímá nebo z jiného důvodu nechcete odpovědět, můžete otázku přeskočit.

Vyplnění kalkulačky vám zabere pět až deset minut. Na závěr se dozvíte, který kandidující subjekt se shoduje s vašimi názory.

Aplikace Volební kalkulačka slouží k porovnání názorů a postojů veřejnosti s tím, co politici dělají a slibují. Jedná se o dlouholetý projekt spolku KohoVolit.eu, který první kalkulačku spustil před 17 lety. Od té doby jich připravil více než stovku, a to nejen pro volby slovenské, ale i pro české, maďarské, polské a volby v dalších evropských zemích.

V aplikaci Inventura hlasování pak hlasujete jako současní poslanci a poslankyně. Můžete zjistit, ke komu máte blízko nebo – pokud máte slovenské občanství – kdo vás v aktuálním volebním období nejlépe zastupoval v parlamentu. Funguje na úplně stejném principu jako kalkulačka.

KohoVolit.eu je spolek, který byl ještě jako občanské sdružení v Česku registrován v roce 2009. Cílem spolku je podle stanov podpora demokracie, jež je realizovaná zejména vývojem a provozem stránky a rozvojem jeho projektů.

Do boje se zapojí pět expremiérů

Boj o návrat do nejvyšších pater slovenské politiky svede během zářijových předčasných voleb pět tamějších expremiérů. O slovo se opět hlásí trojnásobný bývalý předseda vlády Robert Fico, takřka jistý mandát má i Peter Pellegrini. O udržení v Národní radě hrají Igor Matovič s Eduardem Hegerem. O návrat se pokouší také Mikuláš Dzurinda.

Stejně jako v Česku i na Slovensku se řeší ekonomická situace a energetická krize. Právě tato dvě témata budou mít pravděpodobně největší vliv na výsledek nadcházejících voleb. Dalšími významnými tématy patrně budou podpora Ukrajiny a postoj k Rusku.

Speciální vysílání CNN Prima NEWS

Na celou volební noc 30. září připravuje CNN Prima NEWS speciální volební studio, které startuje ve 20:15. Bude to opět osvědčený koncept známý například z letošních prezidentských voleb. Dynamické studio vytvořené po vzoru americké CNN zajistí všechny potřebné informace přehledně na jediném místě. Moderátorka Terezie Tománková vyzpovídá řadu komentátorů, bývalých politiků i lidí ze showbyznysu s vazbami na Slovensko – mimo jiné i českého exprezidenta Miloše Zemana.

Tagy: