PŘEHLEDNĚ: Fico, nebo někdo jiný? Koho čeští politici podporují ve slovenských volbách?

Blížící se slovenské parlamentní volby nenechávají klidnými ani české politiky a jejich strany. Část z nich se rozhodla podpořit některé politické sibjekty na Slovensku. Například Marian Jurečka (KDU-ČSL) měl do jisté míry pomáhat slovenskému expremiérovi Eduardu Hegerovi a jeho Demokratům. Svoji přízeň dali najevo i někteří dnes už bývalí státníci. Komu čeští politici na Slovensku fandí?

Slovenský expremiér Eduard Heger v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že se hned několikrát bavil s předsedou české vlády Petrem Fialou (ODS) ohledně spojování menších stran s jeho Demokraty. „Mluvil jsem o tom několikrát s vaším premiérem Petrem Fialou, měli jsme tu i pana (Mariana) Jurečku, který přijel na Slovensko právě kvůli tomu, aby s jednotlivými lídry stran komunikoval. Já na tom setkání byl a (Jurečka) povzbuzoval: ‚Pojďte do toho modelu, zafungovalo nám to, nemusíte se toho obávat,‘“ sdělil CNN Prima NEWS.

Redakce se dotázala obou předsedů stran, zda to znamená, že Hegerovy Demokraty do nadcházejících voleb podporují. „V České republice se opozice v podobné situaci dokázala spojit a nakonec volby vyhrát. Mou snahou bylo motivovat ke spojenectví a spolupráci i kolegy na Slovensku na základě naší pozitivní zkušenosti,“ řekl CNN Prima NEWS Jurečka.

Zároveň dodal, že jeho lidovci přímou podporu Demokratům nedávají. „Tu vždy mělo a nadále má KDH (Kresťanskodemokratické hnutie, pozn. red.),“ doplnil Jurečka a konstatoval, že slovenská politická scéna je dnes „velmi fragmentovaná“.

Představitelé ODS dotaz CNN Prima NEWS, zda podporují Hegerovy Demokraty, či někoho jiného, nechali bez odpovědi.

Babiš velebí Pellegriniho, útočí na Šimečku

Svoje názory však dávají najevo jiní, ať už přímo, či nepřímo. Expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš popsal CNN Prima NEWS svůj postoj k víceru politických osobností, které se účastní nadcházejících voleb. „Nejdříve byl slovenským premiérem Robert Fico a jako sociální demokrat si skvěle rozuměl s Bohuslavem Sobotkou. Vše fungovalo výborně, pravidelně jsme zasedali a vztahy obou zemí byly velmi dobré,“ začal Babiš.

Po Ficovi následoval jako premiér Peter Pellegrini, přičemž toto období Babiš označil za „nejlepší období česko-slovenských vztahů“. „Byli jsme neustále v kontaktu, telefonovali si, ladili společné kroky. Proto jsme byli tak silní jako V4 a v Evropě jsme mohli dobře hájit i prosazovat zájmy občanů České i Slovenské republiky,“ pokračoval expremiér. Když se stal premiérem na Slovensku předseda hnutí OL'aNO Igor Matovič, tak podle Babiše „vztahy zásadně ochladly“. Zajímavostí ovšem je, že Matovič nedávno podpořil Babiše v prezidentských volbách proti Petru Pavlovi.

Kriticky se Babiš vyjádřil k místopředsedovi Evropského parlamentu Michalu Šimečkovi a jeho straně Progresívne Slovensko, které považuje za „obdobu českých Pirátů“. „Probruselský, promigrantský politik, který sice umí pěkně mluvit, ale nemá žádné zkušenosti z reálné politiky,“ řekl o něm. „Mám obavu, že Slovensko pod vedením PS dopadne stejně jako Česká republika. Mluvím o navyšování daní, snižování důchodů, legalizaci drog nebo třeba o podpoře ilegální migrace. Bude to pro lidi katastrofa,“ řekl na konto PS český expremiér. ANO a PS jsou přitom společně ve frakci ALDE v europarlamentu.

Jaký je pohled na Ficův Smer-SD?

Přímou podporu Pellegrini a jeho Hlas-SD získal od české sociální demokracie. „Pro nás má z hlediska spolupráce nejpřijatelnější program Hlas-SD. Máme s nimi nejvíce styčných bodů, tak jim fandíme, aby zvítězili ve volbách,“ řekl CNN Prima NEWS šéf SOCDEM Michal Šmarda.

Slovenské parlamentní volby

Jeho strana měla po dlouhá léta úzké vazby se Smerem-SD expremiéra Fica. Šmarda připustil, že třeba v oblasti sociální politiky či hypoték se Smerem souzní, vadí mu však jiné věci. „Máme rozdíly v zahraniční politice, například ve vztahu k Evropské unii či k Maďarsku,“ uvedl. Podle něj sociální demokracie na Slovensku „prodělala bouřlivý vývoj a rozdělila se na proevropskou a konzervativní část“.

Svůj názor mají i komunisté. „KSČM jednoznačně přeje voličům na Slovensku, aby se vytvořila taková vláda, která bude hájit zájmy Slovenska, a ne Západu s USA, jak je tomu například v České republice. Samozřejmě podporujeme Komunistickou stranu Slovenska (KSS),“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí partaje Roman Roun.

Dodal, že komunisté nenahlížejí negativně ani na Ficův Smer-SD. „Máme ve Smeru řadu přátel. Například jeho místopředseda Ľuboš Blaha je člověk, který se často účastní akcí KSČM, protože máme celou řadu stejných názorů. Patří k levicovější části Smeru,“ dodal Roun.

Pekarová varuje před Orbánem, Rakušan chválí PS

Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan ve videu na sociálních sítích napsal, že nynější volby mohou být pro Slováky nejdůležitější za posledních 25 let, přičemž kampaň podle jeho mínění provázela „obrovská míra sprostoty a agrese“. Následně zmínil, co Slovákům přeje, a využil k tomu názvy některých stran. „Určitě progresivní tempo. Určitě bych jim chtěl popřát, aby nezměnili směr, aby nešli směrem do Ruska. Chtěl bych jim popřát, aby jejich hlas byl proti nacionalistům a aby jejich republika zůstala nadále svobodnou a šťastnou,“ sdělil 1. vicepremiér.

K volbám na Slovensku se vyjádřila i předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Jejich výsledek je pro Českou republiku nesmírně důležitý. Pozoruji tamní politickou scénu poměrně zblízka a jsem sama překvapená, jak inspirativní připadá i slovenským politikům Viktor Orbán. Přitom právě maďarský premiér s oblibou brnká na strunu sentimentu po dávných časech, kdy Uhry ještě zahrnovaly i území dnešního Slovenska, a prakticky naznačuje, ze Slováci nemají mít nárok na vlastní stát,“ uvedla pro CNN Prima NEWS. Konkrétní stranu však její partaj nepodpořila.

Podobně na dotaz CNN Prima NEWS zareagoval i vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). „Pro mě je důležité, aby Slovensko zůstalo demokratickou a svobodnou zemí, kde nejsou porušována lidská práva a svobody každého jednotlivce,“ sdělil redakci Bartoš s tím, že Slováci si zaslouží „politickou reprezentaci, která odmítá korupci, cenzuru a šíření strachu, nezneužívá zákony, je připravena hájit spravedlnost a myslí do budoucnosti“.

Podobně na věc pohlíží i předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. „Je to rozhodnutí slovenských voličů. Já se na rozdíl od prezidenta Petra Pavla nebudu vměšovat do záležitostí cizího státu. Doufám, že ať už volby dopadnou jakkoliv, vztahy mezi Českem a Slovenskem zůstanou nadstandardně dobré,“ řekl CNN Prima NEWS.

Osloveni byli i představitelé hnutí SPD, kteří však na opětovné dotazy nereagovali.

Fica podpořili Klaus a Zeman, Pavel se vymezil

K volbám na Slovensku se jasně vyjádřili bývalí prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. „Milý Robo, rád bych tobě a tvé straně Směr-Sociální demokracie popřál mnoho úspěchů ve volbách,“ vzkázal Zeman ve videu, které zveřejnila Ficova partaj.

„Pozorně sledujeme předvolební debaty i celou atmosféru na Slovensku. Jsme tím zneklidněni a ve vašem úspěchu vidíme šanci, aby Slovensko zůstalo demokratickou zemí a aby zůstalo samo sebou,“ napsal Klaus slovenskému expremiérovi a šéfovi strany Smer-SD.

Oproti tomu současný prezident Petr Pavel se proti Ficovi vymezil s tím, že některé jeho názory podle něj odpovídají ruské propagandě. „To by jistě v případě jeho zvolení a získání důvěry do určité míry narušilo i vztahy mezi námi, protože bychom se na některé zásadní věci dívali jinak,“ řekl novinářům během Valného shromáždění OSN v New Yorku. Fico ho za to zkritizoval.

Tagy: