Tajné záběry ze Záporožské elektrárny. Co Rusové rozmístili ve strojovně?

Ruští vojáci aktuálně ovládají ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinští diplomaté dolaďují konkrétní detaily mise, která bude vyslána do Záporožské jaderné elektrárny. Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že žádný okupant a vrah civilistů neunikne trestu. Z Ruskem anektovaného poloostrova Krym v pátek večer opět přicházely zprávy o explozích. Hlášení o výbuchu přišlo i v sobotu ráno, kdy do budovy velení Černomořské flotily v Sevastopolu na Krymu narazil dron. Na sociálních sítích koluje video natočené z mobilu, které ukazuje, že Rusové v Záporožské elektrárně rozmístili vojenskou techniku. Na záběrech je vidět pět vojenských vozidel zaparkovaných v jedné ze strojoven elektrárny. Pravost videa potvrdila CNN.

Ukrajinští diplomaté dolaďují konkrétní detaily mise, která bude vyslána do Záporožské jaderné elektrárny. Díky misi může začít obnovení plné bezpečnosti v Enerhodaru.

„Pokud bude ruské vydírání radiací pokračovat, může se letošní léto zapsat do historie různých evropských zemí jako jedno z nejtragičtějších všech dob,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném projevu.

„Chci zvlášť oslovit obyvatele měst, která jsou vystavena neustálému brutálnímu ostřelování ze strany Ruska. Žádný z úderů nenecháme bez odezvy. Zjistíme totožnost každého okupanta a všechny je postavíme před soud. Žádný vrah se nebude skrývat,“ vzkázal odhodlaně.

Z Ruskem anektovaného poloostrova Krym v pátek večer opět přicházely zprávy o explozích, uvedla na svém webu ruská redakce BBC. Výbuchy byly podle ní slyšet v Jevaptorii na černomořském pobřeží. Rusové tvrdili, že šlo o protivzdušnou obranu.

Z Krymu byla hlášena další exploze v sobotu ráno, tentokrát z města Sevastopol. S odvoláním na jednoho z exilových vůdců krymských Tatarů Refata Čubarova o informovala agentura Ukrinform. Podle jeho informací narazil do budovy velení ruské Černomořské flotily bezpilotní letoun. Ruskem dosazený sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev podle agentury TASS ale uvedl, že protivzdušná obrana sestřelila dron přímo nad velitelstvím. Incident podle něj nezpůsobil žádné vážné škody ani zranění.

Při ruském ostřelování ukrajinského Voznesensku nedaleko Mykolajivu utrpělo zranění 12 lidí, z toho čtyři děti. Všechny raněné děti jsou ve vážném stavu, jedna dívka přišla o oko. Na sociální síti telegram to oznámil gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim, aktuální počet raněných doplnila generální prokuratura. Voznesensk leží asi 30 kilometrů od druhé největší jaderné elektrárny na Ukrajině, píše agentura Reuters.

Na sociálních sítích koluje video natočené z mobilu, které ukazuje, že Rusové v Záporožské elektrárně rozmístili vojenskou techniku. Na záběrech je vidět pět vojenských vozidel zaparkovaných v jedné ze strojoven elektrárny. Záběry tajně rozmístil zřejmě jeden z ukrajinských pracovníků elektrárny. Pravost videa potvrdila CNN.

Tagy:
válka Ukrajina on-line Volodymyr Zelenskyj Rusko Donbas Kyjev Záporožská jaderná elektrárna ostřelování