Ukrajince léčí v polských nemocnicích. Politici chtějí jednat s Rusy v Mariupolu

Ukrajinci v Mariupolu zneškodnili ruský obrněný vůz. (1. dubna)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Začala druhá fáze války, oznámili ukrajinští představitelé. Ruští okupanti měli zahájit ofenzivu na východě, pod palbou se nachází Mariupol. Právě tam chce vyrazit na jednání s Ruskem poradce šéfa prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Hlavním cílem je zachránit obránce města a civilisty.

On-line přenos v tomto článku končí, pro nový klikněte zde.

Rusové zahájili ofenzivu na východě Ukrajiny. Mezitím Ukrajinci objevují další mrtvá těla v Kyjevské oblasti. Od stažení ruských vojsk z okolí hlavního města jich bylo nalezeno už více než tisíc, z toho přes 420 v Buči. Většina ze zabitých byla zastřelena, řekl podle listu Ukrajinska pravda policejní šéf oblasti Andrij Něbytov.

Rusko nasadilo do bojů o ukrajinský Donbas až 20 tisíc žoldnéřů ze Sýrie, Libye a dalších míst, napsal deník The Guardian s odvoláním na nejmenovaného evropského činitele. Také agentura AFP uvedla, že do bojů po boku Rusů se zapojilo až 20 tisíc námezdních vojáků, například ze soukromé polovojenské Vagnerovy skupiny.

Stálý zástupce Ukrajiny při OSN Serhij Kyslycja v úterý uvedl, že do Ruska bylo „násilně přemístěno“ více než 500 tisíc Ukrajinců, včetně 121 tisíc dětí. Podle Kyslycji jsou občané Ukrajiny posíláni do „ekonomicky deprimovaných regionů“ Ruska, zejména do severních oblastí a na ostrov Sachalin. Podle něj dostávají dokumenty, které jim zakazují opustit Rusko po dobu dvou let.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že je i nadále připraven vyměnit ruské válečné zajatce výměnou za bezpečný průchod civilistů a ukrajinských vojáků z Mariupolu. Zelenskyj uvedl, že v mariupolské ocelárně Azovstal se ukrývá přibližně tisíc civilistů. Dodal, že situace v obléhaném městě se zhoršuje, jsou zde stovky zraněných.

Poradce šéfa prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak je připraven přijet do Mariupolu na jednání se zástupci agresorské země. Hlavním cílem je zachránit obránce města a civilisty. Ukrajinská armáda se již léčí v polských nemocnicích, informovala ukrajinská vláda.

Tagy: