Státy EU se shodly na dalších sankcích. Zavedou i cenový strop na ruskou ropu

Vladimir Putin

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajina dál postupuje na jižní i východní frontě a zabírá Ruskem dříve okupovaná území. Obzvlášť se jí v poslední době daří u Chersonu. Prezident Volodymyr Zelenskyj označil ukrajinský postup za rychlý. Státy EU se ve středu shodly na dalším balíčku protiruských sankcí. Řady ruských ozbrojených sil od vyhlášení mobilizace rozšířilo už 200 tisíc lidí, tvrdí ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Většina z nich ale zřejmě nemá potřebný výcvik a otázkou je rovněž kvalita vybavení.

Zatímco Moskva uskutečnila na ukrajinských okupovaných územích loutková referenda o připojení k Ruské federaci, Ukrajinci mezitím postupují na východní i jižní frontě a osvobozují jednu obec za druhou. Obzvlášť se jim daří v Chersonské oblasti, kde za poslední dobu získali pod kontrolu například vesnice Davydiv Brid, Zolota Balka, Myrolyubivka a mnoho dalších.

„V kontextu nynější obranné operace ukrajinská armáda poměrně rychle postupuje na jihu země,“ potvrdil ve svém pravidelném hlášení Volodymyr Zelenskyj. „Jen tento týden – po ruských pseudoreferendech – byly osvobozeny desítky obcí. Jsou v Chersonské, Charkovské, Luhanské i Doněcké oblasti,“ doplnil ukrajinský prezident.

Uvedl také, že hovořil s Giorgií Meloniovou – šéfkou politické strany Bratři Itálie, která na Apeninském poloostrově nedávno drtivě zvítězila ve volbách . „Byl to věcný rozhovor zejména o způsobech dalšího prohloubení naší spolupráce a posílení našich schopností – jak Ukrajiny, tak Itálie. Jménem všech Ukrajinců jsem Itálii poděkoval za silné balíčky obranné podpory,“ dodal s tím, že se těší, až Meloniová navštíví Kyjev.

Státy EU se shodly na novém balíku protiruských sankcí. Obsahuje i cenový strop na ruskou ropu, na sankční seznam přibudou desítky Rusů.

V Rusy ovládaných a okupovaných částech Ukrajiny před týdnem skončila narychlo zorganizovaná a mezinárodně neuznaná hlasování o připojení k Rusku. Anexi částí východní Ukrajiny, které ovšem nyní ruské síly ani plně neovládají, schválily obě komory ruského parlamentu. Příslušné zákony nyní čekají na podpis ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten opakovaně varoval, že údery na tato území bude považovat za útoky na Rusko a hrozil i jaderným útokem.

Řady ruských ozbrojených sil od vyhlášení mobilizace rozšířilo už 200 tisíc lidí, sdělil podle agentury RIA Novosti ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ten také řekl, že mobilizovaní vojáci nyní absolvují výcvik. Částečnou mobilizaci v Rusku vyhlásil před necelými dvěma týdny prezident Putin.

Tagy: