K Ukrajině míří ruská „jaderná“ superponorka, varuje Západ. Moskvu upozornil na následky

Ruská ponorka Belgorod

Ukrajina a ruské manévry

NATO varovala členské státy, že z ruské základny vyplula nová obří ponorka Belgorod, která je schopná nést jaderné zbraně. Podle deníku The Times se dal v Rusku do pohybu i podobně nebezpečný vlak. Kreml obzvlášť v poslední době hovoří o nasazení jaderných zbraní na Ukrajině poměrně pravidelně. Západ v reakci na to již varoval Moskvu před fatálními důsledky takového kroku.

V ruských médiích se stále častěji mluví o použití jaderných zbraní na Ukrajině. Fatální eskalací ukrajinsko-ruského konfliktu opakovaně hrozí zejména šéf Kremlu Vladimir Putin.

Severoatlantická aliance varovala v této souvislosti členské země, že z ruské arktické základny vyplula nová obří ponorka Belgorod, jež má údajně ve výbavě jaderné podmořské drony Poseidon, informoval italský deník La Repubblica.

Belgorod je v současnosti s délkou přesahující 182 metrů největší ponorkou na světě. Po asi 30 letech stavby byla spuštěna na vodu teprve letos v červenci. Moskva tvrdí, že je tato ponorka schopná „vyvolat obrovské vlny jaderného tsunami“, čímž zaplaví přímořská města, která tak učiní na celé dekády neobyvatelnými.

Podle britského deníku The Times také k hranicím s Ukrajinou míří vlak provozovaný tajnou jadernou divizí ruské armády, který byl spatřen v centrální části Ruska. Neexistují však žádné přímé důkazy o tom, že souprava skutečně transportuje nukleární zbraň či jaderný materiál.

I přesto jsou však zprávy z posledních dní znepokojivé pro západní země i další státy světa. „Pokud by Rusové použili jadernou zbraň, vyvolalo by to obrovský odpor a celosvětově by asi převládl názor, že je třeba Rusko za každou cenu zastavit. Američané, Britové ani Francouzi by asi nepoužili jako odvetu jaderné zbraně. Vstup těchto států do konfliktu by ale pravděpodobně znamenal přisunout se velmi blízko k třetí světové válce,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS generál Jiří Šedivý.

Rusko obzvlášť v poslední době naznačuje nasazení jaderných zbraní na Ukrajině poměrně pravidelně. Pokud by tak skutečně učinilo, podle bývalého šéfa americké CIA Davida Petraeuse by USA a jejich spojenci zničili ruské jednotky i vybavení na Ukrajině a potopili Černomořskou flotilu.

Britský ministr zahraničí James Cleverly zase v úterý uvedl, že použití jaderných zbraní jakoukoliv zemí na světě by nezůstalo bez odezvy. Putina pak podle agentury Reuters vyzval, aby „přestal se strategickými omyly“.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) snižují pravděpodobnost, že Rusko použije jaderné zbraně, důsledky, které by ovlivnily i ruské jednotky. V jaderném prostředí by zřejmě nedokázaly fungovat a zasaženými oblastmi by pravděpodobně nemohly postupovat.

Tagy: