Ukrajinci hlásí další úspěch. Sestřelili 11 kamikaze dronů a odrazili 14 útoků

Ukrajinci během loňského roku dostali několik kusů salvových raketometů RM-70 Vampire.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinské síly zaznamenaly na bojišti další úspěch. Podle ukrajinského generálního štábu bylo sestřeleno 11 kamikaze dronů Shahed 136 a odraženo 14 útoků v Luhanské a Doněcké oblasti. Rusové utrpěli velké ztráty na jihu Ukrajiny, píše The Kyiv Indepedent. Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že střet Ruska s ukrajinským „neonacistickým režimem“ byl nevyhnutelný. Ukrajinci jsou podle něj obětí podněcování nenávisti vůči Rusům.

Ukrajinský generální štáb v sobotu informoval o dalších úspěších na frontě. „Jednotky protivzdušné obrany zničily ruský ruský dron Orlan-10, 11 bezpilotních letounů Shahed-136 a dvě řízené střely Kalibr,“ uvádí ukrajinská agentura Unian s odkazem na generální štáb. Ukrajinci měli také za posledních 24 hodin odrazit 14 ruských útoků, a to v Luhanské a Doněcké oblasti.

Rusové utrpěli velké ztráty na jihu Ukrajiny, píše The Kyiv Indepedent. Ukrajinci zabili 32 vojáků, zničili tank a sklady zbraní. Ruská vojska na některých úsecích fronty ztrojnásobila intenzitu svých bojových akcí a podnikají až 80 útoků denně proti ukrajinským obráncům, uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Situace na frontě „je napjatá, ale pod kontrolou“, dodal.

Střet Ruska s ukrajinským „neonacistickým režimem“ byl nevyhnutelný, řekl v projevu ke Dni národní jednoty ruský prezident Vladimir Putin. Boje na Ukrajině se podle něj odehrávají uvnitř jednoho národa, přičemž Ukrajinci jsou hlavní obětí podněcování nenávisti vůči Rusům. Informovala o tom agentura TASS. Rusko na konci února zahájilo vůči sousední zemi agresivní válku, části okupované Ukrajiny se Ruská federace pokusila anektovat po hlasování, které svět neuznal.

„K ukrajinskému lidu jsme se vždy chovali s úctou a vřelostí. Tak tomu bylo a je i přes současnou tragickou konfrontaci,“ prohlásil ruský prezident Putin. „Ukrajině se bohužel podařilo vštípit do myslí milionů lidí takové pseudohodnoty, které vedly k tomu, že na tomto území vzniklo protiruské naladění,“ dodal na setkání s ruskými historiky a náboženskými představiteli u příležitosti svátku Dne národní jednoty.

Spojené státy a Nizozemsko společně zaplatí renovaci 90 českých tanků T-72B pro ukrajinskou armádu. Oznámila to tisková mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. Nizozemské ministerstvo obrany uvedlo, že na renovaci českých tanků vydá 45 milionů eur (asi 1,1 miliardy korun) a Ukrajině navíc poskytne těžkou vojenskou techniku.

Americká část výdajů spadá do nově oznámené vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 400 milionů USD (9,8 miliardy korun).

Tagy: