Zemětřesení na Ukrajině. Zelenskyj navrhne odvolání ministra obrany, má nástupce

Volodymyr Zelenskyj, Olexij Reznikov a Dmytro Kuleba

Ruská armáda má potíže s udržením jižní fronty. Přesouvá tam jednotky z východu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Facebooku uvedl, že požádá parlament o odvolání ministra obrany Oleksije Reznikova a na jeho místo navrhne Rustema Umerova, šéfa hlavního ukrajinského privatizačního fondu. Úřad prý potřebuje nové přístupy a jiné formáty interakce s armádou.

„Rozhodl jsem se vyměnit ministra obrany Ukrajiny. Oleksij Reznikov má za sebou více než 550 dní plnohodnotné války,“ řekl Zelenskyj. „Domnívám se, že ministerstvo potřebuje nové přístupy a jiné formáty interakce jak s armádou, tak s celou společností,“ dodal.

Změnu ministra obrany musí schválit parlament, ale je pravděpodobné, že ji podpoří většina zákonodárců. Zelenskyj očekává, že následně schválí Umerovovo jmenování.

ČTĚTE TAKÉ: Turecko znovu v roli vyjednavače. Dohoda o obilí s Ruskem má vyšachovat Ukrajinu

Umerov, 41letý bývalý zákonodárce, který je původem krymský Tatar, stojí v čele ukrajinského Fondu státního majetku od září 2022. Hrál roli v citlivých válečných jednáních, například o dohodě o vývozu obilí přes Černé moře.

Ukrajinci o víkendu prolomili v blízkosti Záporoží silně opevněnou obrannou linii, informoval generál Oleksandr Tarnavskij. „Po dlouhých týdnech usilovného odminovávání jsme se konečně dostali skrz první ruskou obrannou linii v blízkosti Záporoží,“ informoval v rozhovoru pro web The Guardian generál Tarnavskij, který vede protiofenzivu v Doněcké a Záporožské oblasti. Dodal také, že pokud se bude více tlačit na druhou obrannou linii Rusů, mohou očekávat výrazné územní zisky.

Velitel ukrajinských sil odhadl, že okupační jednotky věnovaly asi 60 procent své výbavy a času na vybudování první obranné úrovně, zbytek pak na následné dvě linie. Rusové neopevnili tyto hranice silněji pravděpodobně proto, že nepočítali s možností, že by ukrajinské jednotky v tomto místě dosáhly průlomu.

Tarnavskij oznámil, že se armáda nachází mezi první a druhou linií, kde upevňuje kontrolu nad znovu získaným územím. Její postup komplikovala především rozsáhlá minová pole. Okupanti se při ústupu snaží ukrajinským jednotkám co nejvíce znemožnit pohyb. Nebezpečná místa plná nášlapných výbušnin zapalují. „Ruské síly rozhazují hořlavý materiál na zaminovaná pole a následně je zapalují pomocí granátů,“ cituje zprávu Institutu pro studium války agentura Unian.

Tři ukrajinské námořní drony, které cílily na Krymský most, měly být sestřeleny. První útok prý přišel v pátek večer a další dva v sobotu ráno moskevského času. S odkazem na sdělení ruského ministerstva obrany na jeho telegramovém kanálu o tom píší tiskové agentury. Už dříve ministerstvo uvedlo, že Rusko zničilo ukrajinskou loď bez posádky, která chtěla na Krymský most zaútočit.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v New Yorku nejspíše zúčastní nadcházejícího setkání lídrů členských států Organizace spojených národů a zasedání Rady bezpečnosti OSN o Ukrajině. Stálý velvyslanec Albánie při OSN Ferit Hoxha to podle agentury Reuters sdělil tisku. Valné shromáždění OSN začne 18. září a Rada bezpečnosti bude o Ukrajině jednat o dva dny později. Tento měsíc Radě předsedá Albánie.

USA v posledních dnech pozorují znatelný postup ukrajinské armády na jihu Ukrajiny, sdělil podle agentury AFP bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Ukrajinským vojskům se podařilo na jižní frontě prorazit takzvanou Surovikinovu linii, uvedl ve své analýze server BBC News.

Tagy:
válka Vladimir Putin dron Ukrajina USA Rusko Kyjev Černé moře Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Rada bezpečnosti OSN ruská invaze na Ukrajinu Most přes Kerčský průliv