Zásah raketových systémů nepřítele, slaví Ukrajinci. U Běloruska staví obranný val

Protiletadlový střelec jednotky úkolového uskupení Národní gardy Ukrajiny používá proti konkrétním cílům prostředky protiletadlové obrany. (10. srpna 2022)

Do Chersonské oblasti novináři nemohou, říká reportér CNN Prima NEWS z Ukrajiny

Ukrajinské jednotky vstupují do Chersonu, uvedla ukrajinská vojenská rozvědka. Ve městě už od pátku vlaje žlutomodrá vlajka. I ruská vojska tvrdí, že dokončila stažení z pravého břehu řeky Dněpr. Ukrajinci také uvedli, že za uplynulý den se jim povedlo sestřelit i strategická místa ruských vojáků. Mezinárodní agentura pro atomovou energii zjistila vážné poškození jaderného výzkumného zařízení v Charkově, radioaktivita ale prý neuniká. Ukrajina zahájila na hranici s Běloruskem stavbu obranného valu.

„Během uplynulých 24 hodin provedlo ukrajinské letectvo 16 úderů proti nepříteli. Zasaženo bylo 13 cílů soustředících armádní personál, zbraně a vojenskou techniky a také tři pozice protiletadlových raketových systémů nepřítele,“ uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Ukrajinský web Pravda také informuje o ruském ostřelování.

Cherson se vrací pod kontrolu Ukrajiny, vojáci ukrajinské armády vstupují do města, donedávna okupovaného Rusy, uvedl v pátek server RBK-Ukrajina s odvoláním na vojenskou rozvědku. Cherson, ležící na západním břehu Dněpru poblíž ústí do Černého moře, byl prvním větším městem, kterého se Rusové zmocnili po svém jarním vpádu na Ukrajinu.

Mluvčí ukrajinské armády Natalija Humenjuková podle Reuters varovala, že mnozí ruští vojáci se převlékli do civilu a zůstávají ve městě, kde podle ní hrozí sabotážní akce. Vstup ukrajinských jednotek do města večer potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina zahájila na hranici s Běloruskem stavbu obranného valu. Informoval o tom šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko. Bariéra, která tvoří železobetonový plot s ostnatým drátem, již vznikla na prvním tříkilometrovém úseku.

Ruské ministerstvo obrany na páteční tiskové konferenci oznámilo, že ráno dokončilo stažení ruských sil z pravého břehu řeky Dněpr, na kterém leží i Cherson. Zatímco ministerstvo tvrdí, že ruské síly při stahování z města neutrpěly žádné ztráty, podle Kyjeva se ruský ústup nesl ve znamení chaosu.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) zjistila vážné poškození jaderného výzkumného zařízení v Charkově, ale nezjistila únik radioaktivity nebo radioaktivního materiálu. Informoval o tom v pátek  šéf MAAE Rafael Grossi. Ukrajina v červnu uvedla, že místo ostřelovaly ruské síly.

Tagy:
Ukrajina on-line Kyjev Charkov Černé moře Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Dněpr Cherson Mezinárodní agentura pro atomovou energii Rafael Grossi