Úspěch Ukrajinců, Rusové přišli o další důstojníky. V Krasnodaru hoří sklad paliva

V noci na středu Rusko ze vzduchu zaútočilo na Kyjev, potřetí za posledních šest dní. Incident se obešel bez obětí a škod, uvedly úřady metropole. Ukrajincům se povedlo vytlačit ruské okupanty z některých pozic v Bachmutu, slaví úspěchy i na jiných místech. Kromě zničené techniky a úderů na ruské jednotky měli okupanti přijít i o další důstojníky. Nedaleko Krymského mostu v Rusku hoří sklad paliva, příčinou je pád dronu, uvedla agentura TASS.

„Za uplynulý den provedlo ukrajinské letectvo osm úderů na oblasti soustředění nepřátelského personálu, jednotky raketových vojsk a dělostřelectva zasáhly řídící středisko, dvanáct oblastí soustředění nepřátelských zbraní a vojenské techniky, čtyři muniční sklady, objekt protivzdušné obrany a další důležitý nepřátelský cíl,“ uvedl v posledním hlášení ukrajinský generální štáb. Důstojník ukrajinské armády dodal, že Rusko přišlo i o tři velitele s hodností majora, jeden byl ve výslužbě.

ČTĚTE TAKÉ: Šílenosti Rusů na Ukrajině: Rybařili v ozářené černobylské vodě, v zákopu vyhrabali anthrax

Nadále pokračují tvrdé boje o Bachmut, Ukrajinci však hlásí dílčí úspěch. Podle hlášení Státní pohraniční služby Ukrajiny se jejím členům podařilo zabránit ruským útočníkům ve změně taktického postavení a odrazit útok na opěrný bod. Po přestřelce se obráncům podařilo donutit útočníky k ústupu, cituje web Ukrinform.

Ruské úřady informují o požáru skladu v Krasnodarském kraji na jihozápadě země. Sklad pohonných hmot nedaleko Krymského mostu začal hořet 3. května brzy ráno, informoval gubernátor regionu na Telegramu. Agentura TASS s odvoláním na záchranné služby dodala, že požár vypukl kvůli pádu dronu. Jde o druhý podobný incident v posledních dnech. Následuje po zničení velkého skladu pohonných hmot pro ruskou Černomořskou flotilu v Sevastopolu, za útokem měly i v tomto případě stát bezpilotní letouny.

Ruská invaze na Ukrajinu má podle odhadu Bílého domu jen za posledních pět měsíců 100 tisíc „obětí“ na ruské straně, z toho přes 20 tisíc mrtvých. Uvedl to bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Celkový počet zabitých či zraněných ruských vojáků odhadují západní činitelé na více než 200 tisíc.

Ukrajinský generální štáb uvádí přes 190 tisíc „zlikvidovaného personálu“ od začátku invaze, tedy od loňského února. Moskva sama své ztráty vyčísluje v jednotkách tisíc. O vlastních vojenských ztrátách zveřejňují Rusko i Ukrajina jen minimum informací.

Tagy:
Facebook Ukrajina Bílý dům on-line Rusko generální štáb Washington, D.C. ruská invaze na Ukrajinu John Kirby Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj Ukrinform