Šílenosti Rusů na Ukrajině: Rybařili v ozářené černobylské vodě, v zákopu vyhrabali anthrax

Ve válce se mnohdy dějí věci, nad kterými zůstává rozum stát. Své o tom vědí ukrajinští obyvatelé žijící v okolí Černobylu. Když se loni pokusili varovat nepřátelské ruské vojáky, aby se nezdržovali poblíž zničené jaderné elektrárny, jejich rady nevyslyšeli. Místo toho se na místě utábořili, v jeden moment dokonce rybařili v někdejší chladicí komoře reaktoru, popsali místní pro deník The Sunday Times. Mnozí okupanti skončili v nemocnici. Podobný osud potkal letos jiné ruské vojáky v Záporoží, kteří při vyhrabávání zákopů omylem narazili na dobytčí hřbitov a chytili anthrax.

Černobylská jaderná elektrárna byla už v úvodu loňské ruské invaze jedním z hlavních vojenských cílů. Okupační síly ale podcenily zdravotní rizika, která plynou z pobytu na místě nukleární katastrofy. I po roce místní ukrajinské obyvatelstvo kroutí hlavou nad počínáním ruských vojáků, kteří buďto nechtěli věřit, že by mohli onemocnět z ozáření, nebo jim to bylo zcela jedno. Stačily ovšem první dva týdny a došlo na první „odpadlíky“.

Třicetiletá Oksana Pyšna, specialistka zodpovědná za monitorování situace ochranné zóny kolem černobylského jaderného reaktoru, neskrývala v rozhovoru pro deník The Sunday Times nepochopení nad ruským počínáním. „Nesnažte se v tom hledat logiku,“ řekla například na konto vykopávání zákopu v radioaktivitou zasaženém černobylském lese.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drsné přestřelky, výbuchy i kuriozity. Autentické záběry ukazují realitu války na Ukrajině

Ruští vojáci podle ní strávili dva týdny v šestikilometrovém okolí radioaktivního reaktoru č. 4, kde spali, jedli a pili – i přes varování místních obyvatel, kteří své nepřátele upozornili na četná nebezpečí. „Je to nejnebezpečnější sekce ve zvláštní zóně, protože pod zemí je zakopaný jaderný odpad,“ doplnila Pyšna.

Přesto si Rusové udělali z Černobylu základnu. Dokonce měli podle svědků rybařit v někdejší chladicí komoře jaderného redaktoru, kde v současnosti plavou sumci. Podle místních proto není divu, že někteří skončili na nemocničním lůžku. Ačkoliv se sami k nebezpečí z radioaktivního okolí staví poměrně netečně, chování ruských okupantů je překvapilo i šokovalo.

„Myslím, že chápali rizika, ale jsou prostě tupí,“ řekla 70letá místní obyvatelka Galyna Vološňa. Černobyl ale Rusům nabídl výhodu v tom, že si obránci netroufli na ostřejší dělostřelecké útoky. Pokud by trefili kritickou část elektrárny, mohl by pokus o znovudobytí oblasti skončit další jadernou katastrofou. Do měsíce se ale ruské jednotky stáhly, aniž by v oblasti dosáhly významnějších cílů.

Útrapám se nevyhnuli ani ruští vojáci na druhé straně Ukrajiny. V Záporoží okupanti omylem narazili při vykopávání obranných pozic na dobytčí hřbitov, kde byla pochována prasata.

Téměř celá jednotka se nakazila anthraxem a skončila v karanténě, což na sociálních sítích potvrdil i Ivan Fedorov, starosta Melitopolu.

„Ne, tohle není epizoda z hororu – taková je realita chovatelů prasat v Záporoží. A dva ruští vojáci byli původně převezeni do melitopolské nemocnice, ale po potvrzení diagnózy byli rychle odepsáni a odvezeni neznámo kam,“ okomentoval kuriózní případ na frontě.

„Ukrajina tlačí okupanty zpět. Šťastný konec je nečeká,“ poznamenal na konci příspěvku.

Tagy: