Ruský průlom v Bachmutu. Už žádnou pomoc Ukrajině, tlačí republikáni na Bidena

Na Ukrajině pokračuje bitva o Bachmut, Rusové na strategickém místě pravděpodobně dosáhli výhodnějších pozic, informoval web Unian. Podle vojenského experta by však nemělo jít o citelnou ztrátu. Část republikánů, kteří patří ke krajně pravicovým, mezitím tlačí na prezidenta Joea Bidena, aby USA přestaly posílat vojenskou pomoc Ukrajině. Úsilí Spojených států prý postrádá strategii.

Ruští okupanti pravděpodobně pronikli na takzvanou „životní cestu“ ukrajinských ozbrojených sil v Bachmutu, cituje vojenského a politického pozorovatele Oleksandra Kovalenka web Unian. Rusové se dle něj probili na výhodnější pozice, neznamená to však, že by šlo o fatální problém.

Mezitím skupina 19 krajně pravicových republikánů ve čtvrtek zaslala oficiální dopis prezidentu Joeovi Bidenovi, v němž vyložila proruské názory a vyzvala vládu USA, aby přestala posílat vojenskou pomoc Ukrajině. Dopis byl zveřejněn na oficiálních internetových stránkách jednoho ze signatářů dopisu, senátora Mikea Leeho, informuje agentura Ukrinform.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vybídl Severoatlantickou alianci, aby přijala potřebné politické rozhodnutí a pozvala Ukrajinu do svých řad. Ukrajina chce vědět, kdy se stane členem NATO, naléhal na společné tiskové konferenci s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Ten ve čtvrtek přicestoval do Kyjeva na svou první návštěvu od zahájení ruské invaze a za prioritu označil vítězství Ukrajiny. Otázka vstupu do aliance se bude probírat na červencovém summitu ve Vilniusu, kam Stoltenberg Zelenského pozval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Donutili mě kopat si hrob a hrozili znásilněním. Ukrajinci vypovídali před Kongresem USA

Americké ministerstvo obrany oznámilo další balíček bezpečnostní pomoci pro Ukrajinu v celkové výši 325 milionů dolarů, který obsahuje více munice pro HIMARS, dělostřelecké náboje a protipancéřové prostředky. Příslušné prohlášení učinilo americké ministerstvo obrany ve středu, informuje zpravodaj agentury Ukrinform.

Tagy:
válka NATO Ukrajina Jens Stoltenberg Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Bachmut