Donutili mě kopat si hrob a hrozili znásilněním. Ukrajinci vypovídali před Kongresem USA

Výbor pro zahraniční záležitosti Sněmovny reprezentantů vyslechl svědectví Ukrajinky a Ukrajince, kteří se měli stát obětí ruských válečných zločinů. Ženu jménem Lioubov údajně Rusové mučili a donutili ji vykopat si vlastní hrob, chlapce Romana měli násilně přesídlit do Ruska.

Na stole ukrajinského generálního prokurátora leží zhruba 80 tisíc případů podezření z ruských válečných zločinů páchaných na Ukrajině. Kyjevské soudy už z nich usvědčily 31 Rusů. Zřejmé oběti válečných zločinů teď vypovídaly i před výborem dolní komory amerického Kongresu.

Jednou z nich byla 57letá žena Lioubov, která před zákonodárci popsala své hrůzné zážitky. Ukrajinka, která pracovala jako účetní, žila v ruském okupačním pásmu téměř rok. „Letos v lednu si pro mě přišli,“ popsala žena.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina obvinila ruského vojáka z válečných zločinů. Útok natočil dron

Rusové údajně vnikli do jejího domu pod záminkou hledání zbraní. Při razii zabavili mapu Ukrajiny, vlajku Ukrajiny, ukrajinské suvenýry a modro-žlutý odznáček. „To byly důkazy proti mně,“ svěřila se Lioubov.

Útočníci posléze měli ženu odvést do takzvané „mučící komnaty“ a držet ji v ní pět dní, informovala americká CNN. Ukrajinka vypověděla, že ji Rusové mlátili, donutili svléknout se, pořezali ji a pohrozili znásilněním a vraždou. Dodala, že viděla jiné zajatce, jak mají na hlavách černé plastové pytle.

„Tak moc se o ně bojím. Velmi ráda bych je jednoho dne viděla, ale nejsem si jistá, jestli jsou ještě naživu,“ řekla Lioubov. „Vyprávím vám svůj příběh, protože tam jsou stále lidé, kteří čelí loupežím, znásilnění a bití. Tyto strašné zločiny musí skončit,“ dodala.

Když se Lioubov vrátila z ruského výslechu domů, místo bylo vykradené.

Žena se posléze rozhodla odejít z Chersonu a dostala se až do Spojených států.

Násilná převýchova

Američtí zákonodárci si vyslechli také svědectví 16letého Romana, kterého Rusové násilím poslali do Ruska. A to přesto, že se úřady snažil přesvědčit, že chce zůstat na Ukrajině, kde má bratra a sestru.

Samozvaná Doněcká lidová republika udělila chlapci nový rodný list a poslala ho do Ruska na „dovolenou“. Ve skutečnosti ale mělo jít o násilnou převýchovu.

„Našli pro Romana novou rodinu. Snažili se přeměnit jeho myšlení. Nutili ho sledovat v televizi propagandistické pořady,“ popsali lidé v Kongresu na základě chlapcova svědectví.

Díky ukrajinským dobrovolníkům se ale Roman nakonec na Ukrajinu vrátil. A o svůj příběh se teď podělil v USA.

Tagy: