Rusové zasáhli obytný dům v Dnipru. Úder si vyžádal desítky mrtvých a zraněných

Nejméně 40 životů si vyžádal sobotní ruský útok, který zasáhl obytný dům v ukrajinském Dnipru. Mezi oběťmi byla i patnáctiletá dívka. V Soledaru se stále bojuje, uvedl v sobotním prohlášení ukrajinský generální štáb, ruské ministerstvo obrany přitom v pátek oznámilo jeho dobytí. Raketový útok na Kyjev v sobotu na hodinu přerušil prezidentské volby na české ambasádě.

Nejméně 40 lidí zahynulo při sobotním ruském raketovém útoku na obytný dům ve východoukrajinském městě Dnipro. O aktualizované bilanci oblastní správy informovala ukrajinská média. Na místě pokračují záchranné práce, píše ruskojazyčný server BBC, podle dřívějších zpráv se stále pohřešují desítky lidí.

Tvrdé boje o Soledar pokračují, sdělil ukrajinský generální štáb v sobotním hlášení o situaci na bojišti. Dobytí města v Donbasu přitom ohlásil vůdce ruských žoldnéřů z Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin a po něm i ruské ministerstvo obrany. Podle některých pozorovatelů se ukrajinské jednotky stále v malé části Soledaru brání.

„Nepřítel neopouští záměr zmocnit se celé Doněcké oblasti. S tímto cílem vkládá hlavní úsilí do útočných operací ve směru na Bachmut. Boje o Soledar pokračují,“ uvedlo na Facebooku ukrajinské velení. Ruské jednotky podle něj útočí i v dalších částech Donbasu na východě Ukrajiny. „Naši vojáci po celý den odrážejí útoky nepřítele. Okupanti utrpěli velké ztráty,“ dodalo.

Zásah ruské rakety zabil jednoho člověka a dalšího zranil ve městě Kryvyj Rih, oznámila správa Dněpropetrovské oblasti. „Vypátráme všechny, kdo se podílejí na tom teroru. Všichni ponesou odpovědnost, a to nejvyšší,“ přislíbil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle listu Ukrajinska pravda připustil, že po vzdušných útocích je nejhorší situace s dodávkami elektřiny v Charkovské a Kyjevské oblasti.

Kvůli sobotnímu rannímu útoku na Kyjev bylo přibližně na hodinu přerušeno hlasování v prezidentských volbách na české ambasádě v ukrajinské metropoli. Volební komise se na tu dobu uchýlila do zdejšího krytu, všichni jsou v pořádku. Informoval o tom vedoucí konzulárního úseku zastupitelského úřadu Martin Mužík. Podle agenturních informací směřoval ruský útok proti kyjevské infrastruktuře.

Tagy: