Ukrajinský ministr předpověděl, kdy skončí válka. Obránci vyhánějí Rusy třemi směry

Podle ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova by měla válka s Ruskem skončit začátkem příštího léta. Ukrajinci hlásili postup ve třech směrech. Úspěchy měli obránci zaznamenat na západě Doněcké oblasti, východě Záporožské oblasti a v okolí Bachmutu. Ruští okupanti pokračovali v masivním bombardování ukrajinských měst. Za cíle si vybrali především civilní oblasti. Ukrajinci mnoho raket i sebevražedných dronů sestřelili již ve vzduchu. Přesto jsou hlášeny další oběti. Ve středu se na žádost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sejde Rada NATO–Ukrajina.

Ministr obrany Oleksij Reznikov věří, že Ukrajina vyhraje válku do léta příštího roku. V rozhovoru pro CNN uvedl, že summit NATO v roce 2024 považuje za příležitost pro vstup Ukrajiny do Aliance. „Kdo ví, možná to bude pro Ukrajinu velmi důležitý den. To je jen moje prognóza,“ dodal ministr. Na otázku, zda si myslí, že válka skončí do léta příštího roku, pohotově odpověděl: „Ano. Tuto válku vyhrajeme.“ Reznikov je přesvědčen, že po skončení války bude členství Ukrajiny v NATO v zájmu samotné Aliance.

Ozbrojené síly Ukrajiny v neděli postoupily zejména ve třech směrech. Územní zisky hlásili obránci v západní části Doněcké a východní části Záporožské oblasti a útočily také na ruské pozice v Bachmutu. Institut pro studium války (ISW) pomocí geolokačních záběrů ze soboty poukazuje na postup Ukrajiny v oblasti západně od Doněcké a východně od Záporožské oblasti – v Staromaiské oblasti (9 km jižně od Velyky Novoselské). Ruští „vojenští zpravodajci“ současně tvrdí, že Ozbrojené síly Ukrajiny postupují v oblasti Prijutnoje (14 km jihozápadně od Veliké Novoselky).

Ruští okupanti během soboty provedli 81 dělostřeleckých útoků na ukrajinská města. Zároveň vyslali pět sebevražedných dronů a podnikli dalších 58 leteckých úderů. Vyplývá to z nového hlášení ukrajinského generálního štábu. Kyjev zároveň potvrdil další civilní oběti. Byly zničeny některé obytné budovy a infrastruktura.

ČTĚTE TAKÉ: České pomoci si vážíme, řekl exkluzivně ukrajinský velitel. Vzpomněl na výcvik ve Vyškově

Například ruský útok na Oděsu si vyžádal jeden život a 18 zraněných, mezi nimiž jsou i čtyři děti. Informovaly o tom agentury Ukrinform a Reuters, podle nichž bylo poničeno několik obytných budov a také nejvýznamnější ortodoxní katedrála ve městě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ruský útok odsoudil. „Takové zlo nelze omluvit. Rusko nakonec prohraje. A určitě dojde k odvetě ruským teroristům za to, co v Oděse udělali. Pocítí odplatu,“ uvedl na Twitteru.

Nejtvrdší boje nadále zuřily u Bachmutu, Lymanu, Avdijivky, Marjinky a Kupjansku. V sobotu se v těchto regionech uskutečnilo asi 40 bojových střetů. Podle zpráv západních analytiků se zdá, že se Ukrajincům daří především u Bachmutu.

Ve středu se na žádost Zelenského sejde nově zřízená Rada NATO–Ukrajina. Uvedla to agentura DPA, podle níž se jednání uskuteční na úrovni velvyslanců. Havním předmětem má být obilná dohoda. Zelenskyj si svolání rady vyžádal v sobotním telefonickém rozhovoru s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem.

Tagy:
Vladimir Putin dron Twitter NATO Ukrajina Jens Stoltenberg Vyškov Rusko Kyjev Oděsa Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Ukrinform