Ukrajinci hlásí úspěch u Bachmutu. Zásadní průlom může přijít brzy, míní experti

Ukrajinská armáda v Doněcké oblasti (21. 8. 2023)

Ukrajinské jednotky dosáhly taktických úspěchů v Záporožské oblasti a u Bachmutu, uvedli analytici z Institutu pro studium války (ISW). Ruské úřady tvrdí, že ve čtvrtek zneškodnily několik ukrajinských dronů na vlastním území. Elon Musk chtěl podle své nové biografie vloni zabránit útoku ukrajinských jednotek na ruskou námořní flotilu, vypnul jim proto internetovou službu Starlink. Veliteli moskevské protivzdušné obrany hrozí 15 let vězení kvůli podezření z úplatků.

Ukrajinské protiofenzivní síly dosáhly úspěchů ve dvou sektorech fronty a postoupily v západní Záporožské oblasti a jižně od Bachmutu, napsal Institut pro studium války (ISW). „Ukrajinské síly dosahují taktických úspěchů a úspěšně atakují bránící se ruské síly,“ uvedl ISW. S odvoláním na geolokační záběry a ruské vojenské komentátory institut uvedl, že ukrajinské jednotky postoupily severně od Verbove a dosáhly severozápadního okraje osady. ISW rovněž uvádí, že protiofenzivní jednotky dosáhly úspěchů jihozápadně od Bachmutu. S tím, jak ukrajinské síly začínají prolamovat vnější obranné linie Ruska, se mění očekávání ohledně další fáze protiofenzivy. Představitel amerických zpravodajských služeb Trent Maul řekl, že existuje „reálná možnost“, že Ukrajina do konce roku prolomí druhou a třetí obrannou linii Ruska.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velkolepý návrat Bayraktaru. Obávaný dron znovu trýzní okupanty na jihu Ukrajiny

Ruská protivzdušná obrana v noci na čtvrtek a během dne zneškodnila pět ukrajinských dronů směřující na cíle v Ruské federaci, oznámily ruské tiskové agentury s odvoláním na ministerstvo obrany a další úřady. Jeden stroj byl podle resortu sestřelen v Moskevské a další dva v Rostovské oblasti na jihozápadě země.

Později ruské úřady informovaly o sestřelení bezpilotního letounu nad Brjanskem a dalšího stroje nad Volgogradskou oblastí na jihu evropské části země. Šestý dron, o kterém ruské úřady informovaly, zasáhl v Brjansku průmyslový objekt, kde způsobil podle místního gubernátora požár.

Americký miliardář Elon Musk loni nařídil inženýrům, aby v oblasti Rusy okupovaného ukrajinského poloostrova Krymu vypnuli internetovou službu Starlink, vlastněnou jeho společností SpaceX. Chtěl tak zabránit útoku na ruskou námořní flotilu, k němuž hodlali Ukrajinci použít ponorky bez lidské posádky s nákladem výbušnin. Podle internetového portálu americké televize CNN o tom píše autor Walter Isaacson v nové Muskově biografii, která se začne prodávat příští týden.

Ruský generál Konstantin Ogijenko, který velel 1. armádě protivzdušné obrany zvláštního určení bránící Moskvu před vzdušnými útoky, je ve vyšetřovací vazbě kvůli podezření z přijetí úplatku. V případě odsouzení hrozí generálovi až 15 let za mřížemi, napsala státní agentura TASS.

Tagy: