Velkolepý návrat Bayraktaru. Obávaný dron znovu trýzní okupanty na jihu Ukrajiny

Bezpilotní letoun Bayraktar

Ukrajinci vytvořili hudební klip na počest obávaného dronu

Po několikaměsíční pauze se na sociálních sítích znovu objevují záběry, na nichž Ukrajinci pomocí tureckého bezpilotního letounu Bayraktar drtí ruské okupanty. Návrat obávaného dronu může svědčit o slábnutí ruského vojenského vlivu na jihu Ukrajiny. Bližší okolnosti nových záběrů je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Po odmlce je Bayraktar TB2 ukrajinské armády zpět. Měl zničit ruský hlídkový člun KS-701 v severozápadní části Černého moře, když okupanti vykládali vojenský materiál,“ upozornila analytická stránka Ukraine Weapons Tracker na záběry, které kolují po internetu. Na videu je vidět drtivý útok na zmíněný člun a na několik ruských okupantů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bayraktar poskytuje Ukrajině strategickou výhodu, řekl expert. Zmínil hlavní přednost dronu

Netrvalo dlouho a na sociální síti X se začalo šířit druhé video. „Získali jsme další záběry ukrajinského Bayraktaru TB2 v akci na jihu. Tentokrát bylo zničeno ruské nákladní vozidlo Ural,“ uvedla téhož dne stránka Ukraine Weapons Tracker. I když je složité ověřit bližší okolnosti obou videí, zvýšení aktivity Bayraktarů na jihu Ukrajiny je evidentní.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinská armáda natočila klip. Oslavuje v něm turecké drony a směje se Rusům i Putinovi

Z Bayraktaru se již v první fázi konfliktu stal symbol ukrajinského vzdoru proti ruské agresi. Jeho nasazení výrazně přispělo k ukrajinským válečným úspěchům v Kyjevské oblasti a jejím okolí. Okupanti se nakonec na přelomu března a dubna 2022 stáhli z Kyjevské, Černihivské, Žytomirské i Sumské oblasti.

Později Ukrajinci turecký dron využívali právě na jižní frontě, a to například v okolí Oděsy či Hadího ostrova. Už během léta 2022 se však šířily zprávy, že se Rusům povedlo na obávané bezpilotní letouny vyzrát pomocí protivzdušné obrany či rušením signálu jejich navigace. Na sociálních sítích se rovněž objevovaly snímky ukazující trosky sestřelených Bayraktarů v rukou členů ruské armády.

V posledních měsících se zdálo, že Bayraktar zcela zmizel z bojiště. Jeho návrat kromě jiného může svědčit o slábnutí ruského vojenského vlivu na jihu Ukrajiny. Je pravda, že se Ukrajincům v poslední době na jižní frontě daří. Na začátku září se jim rozhodujícím způsobem podařilo prolomit první ruskou obrannou linii u Záporoží.

Parametry Bayraktaru

  • Bayraktar TB2 ve vzduchu vydrží kolem 24 hodin. Na délku měří 6,5 metru, rozpětí křídel má 12 metrů. Váží 630 kilogramů a unese bojový náklad o hmotnosti 150 kilogramů.
  • Disponuje čtyřmi závěsníky, na kterých může nést různé typy raket, například laserem naváděné „chytré“ bomby MAM (Mini Akıllı Mühimmat). Bayraktar je rovněž vybaven optickou a infračervenou kamerou, laserovým označovačem a dálkoměrem. Při navádění laserovým paprskem má dostřel osm kilometrů, při využití satelitního navádění až 14 kilometrů.
  • Kromě ničení těžké vojenské techniky má turecký dron další důležitou funkci – poskytuje perfektní informace pro navigaci vlastních pozemních jednotek, dělostřelectva či sebevražedných dronů.

Tagy:
válka armáda vojáci zbraň dron Ukrajina zbraně bezpilotní letoun člun drony Rusko Černé moře Bayraktar Záporoží Kyjevská oblast Záporožská oblast Bayraktar TB2