Piráti a Spolu se zatím na koalici v Praze neshodli. Hřib vypočítal podmínky

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ke koaličním jednáním

Hřib o povolebním vyjednávání

Komunální volby v hlavním městě vyhrála koalice Spolu pro Prahu, získala 19 mandátů v zastupitelstvu, které má 65 členů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Mandát v Senátu získal v prvním kole ve volebním obvodu Praha 6 Jiří Růžička (TOP 09), na Bruntálsku Ladislav Václavec (za ANO) a na Orlickoústecku jmenovec premiéra Petr Fiala (za KDU-ČSL). Pražský městský soud mezitím bude pokračovat v projednávání kauzy dotačního podvodu u projektu kongresového areálu Čapí hnízdo.

Pražský městský soud v pondělí bude pokračovat v projednávání kauzy dotačního podvodu u projektu kongresového areálu Čapí hnízdo. Na programu druhého týdne hlavního líčení jsou výslechy svědků. Obžalobě čelí šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jany Nagyová, oba vinu odmítají.

Volební dění jsme sledovali on-line:

Tradičně nejvíc mandátů v komunálních volbách získala místní sdružení nezávislých kandidátů, ze stran jako před čtyřmi lety KDU-ČSL. Druhá byla ODS a třetí hnutí Starostové a nezávislí (STAN). V porovnání s výsledkem v roce 2018 zaznamenaly výrazný propad počtu zastupitelů sociální demokraté, komunisté i STAN. Ztratily také ostatní strany vládní koalice. Výrazněji si polepšilo opoziční hnutí SPD, mírně i ANO, které uspělo ve většině velkých měst.

Češi už v prvním kole vybrali také tři senátory. Souboj o zbývajících 24 křesel v horní komoře čeká kandidáty a voliče opět v pátek a sobotu, nejvíc finalistů má opoziční ANO.

První průběžné výsledky byly známy už v sobotu odpoledne, průběžně je můžete sledovat na našem webu. Naopak u složení zastupitelstev velkých měst bude sčítání trvat déle. Kompletní výsledky mohou být zveřejněny až v neděli ráno.

Letošní účast v komunálních volbách (46,1 procent) byla čtvrtá nejnižší v historii. Největší byla v roce 1990 (74,8 procent), nejnižší v roce 2014 (44,5 procent).

Tagy:
Bílina Česko volební místnost Tomáš Vandas Senát Parlamentu ČR Volby do Senátu Parlamentu České republiky Volby do zastupitelstev obcí v Česku