Z Krymu je vojenský tábor. Postupně obnovíme spravedlnost i tam, řekl Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

Válka na Ukrajině (30.7.2022 7:18)

Situace na bojišti se příliš nezměnila a ruský postup na Donbasu dál zpomaluje, vyplývá to z nedělního hlášení ukrajinského generálního štábu. Ukrajinci podnikají nezbytné kroky pro znovudobytí Chersonské oblasti. Z Oděsy vyplula první loď s ukrajinským obilím. EU poslala první miliardu eur jako finanční pomoc Ukrajině ve válce s Ruskem. Na Ukrajinu dorazily i německé raketomety Mars II, zvuk rakety je hitem léta, řekl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Německé raketomety Mars II již dorazily na Ukrajinu, oznámil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Jde o třetí typ výkonného raketometu s dalekým dostřelem, po HIMARS a M270, poskytnutých Spojenými státy a Velkou Británií. „Prokázali jsme, že umíme tuto zbraň chytře nasazovat. Zvuk startujících raket HIMARS se stal v předních pozicích špičkovým hitem letošního léta,“ dodal.

Rusové v ofenzivě na východě země ztrácejí dech. Vyplývá to z hlášení generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil. Pokračuje však mohutné ruské ostřelování ukrajinských měst. Třeba v Charkově nastalo nejméně šest výbuchů, na Mykolajiv dopadla opět kazetová munice a ostřelování hlásí i Nikopol.

Vedle toho ukrajinská protiofenziva u Chersonu nabírá na síle. Ukrajincům se navíc v posledních dnech povedlo odpálit minimálně tři mosty přes řeku Dněpr. Rusové v reakci na to v Chersonské oblasti postavili dva nové provizorní mosty, aby obnovili zásobování. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany.

Kyjev shromažďuje důkazy o tom, že útok na věznici v okupované obci Olenivka v Doněcké oblasti podnikli sami Rusové. Při útoku mělo zemřít 53 ukrajinských válečných zajatců. Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) zveřejnila nahrávku, která má tvrzení dokazovat. O útoku se na ní baví ruští okupanti.

Moskva naopak viní z útoku Ukrajinu. Rusko se podle Ukrajinců snaží Kyjev obvinit z válečných zločinů a zároveň skrýt mučení a popravy vězňů. V trestanecké kolonii Olenivka se nacházejí ukrajinští vojáci, včetně příslušníků pluku Azov, poznamenala ruská služba BBC.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenksyj prohlásil, že reakce na ruskou okupaci Krymu byla v roce 2014 nedostatečná. V následujících letech pak zásadně přispěla k tomu, že ruská agrese dosáhla takových rozměrů. „Rusko za léta okupace proměnilo Krym ve velký vojenský zajatecký tábor, jehož obětmi se staly desetitisíce lidí. Krym se stal odrazovým můstkem pro údery proti svobodnému území naší země. Postupně obnovíme spravedlnost i na našem Krymu,“ prohlásil Zelenskyj.

Tagy: