Ukrajinský velitel: Ruští vojáci jsou zadlužení lidé. Kradou a jezdí sem jak na safari

Ukrajinský velitel Serhij

Rozhovor s ukrajinským velitelem

Bylo mu 19 let, když v roce 2019 vstoupil do armády. Teď Serhij vede na Ukrajině jednotku s drony, jež má za úkol lokalizovat ruské vojáky. V exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS zmínil velké rozdíly, které panují mezi ukrajinskými a ruskými bojovníky. Za Moskvu podle něj válčí hlavně zadlužení lidé, kteří hledají výdělek.

Serhij velí vzdušné rozvědce, která má za úkol zjišťovat pozice ruské pěchoty, techniky a dalších prostředků. Informace pak předává ukrajinským vojákům. Hlavním pomocníkem jeho formace jsou drony.

Podle Serhije se v posledních měsících ukázalo, jakou Kreml ve skutečnosti disponuje armádou „Rusové o sobě vždy tvrdili, že mají druhou největší armádu na světě. Že je to nepřemožitelná armáda s nepřemožitelnými vojáky. Ale válka ukázala, že je to v první řadě stále ten sovětský systém, kde lidé nic neznamenají,“ řekl ukrajinským velitel pro CNN Prima NEWS.

„Je to ale nebezpečný protivník, mají mnohem více lidí než my. Ale jsme v 21. století a vítězí ta země, která je více techniky rozvinutá,“ dodal Serhij.

Válka jako safari

Serhij se domnívá, že mezi ukrajinskou a ruskou armádou je největší rozdíl v tom, jací bojovníci se pohybují po bitevním poli. Zatímco na ukrajinské straně jsou to často vzdělaní, mladí lidé, Rusové posílají na frontu docela jiné muže. „Jsou to naprosté protiklady. U nich jsou to často lidi, co neplatí alimenty, mají dluhy, kteří jdou do armády, aby si vydělali. A ještě si přivezli něco, co tu ukradnou. Jedou sem jak na safari,“ sdělil Ukrajinec.

Jemu samotnému bylo teprve 19 let, když vstoupil do armády. „Akorát jsem dokončil gymnázium a dostal se na žurnalistiku, už jsem pracoval jako novinář. Zpočátku to bylo těžké, byly chvíle, kdy jsem si říkal, jestli to byl dobrý nápad. Když se ohlédnu, vím, že jsem udělal dobře. Že jsem vlasti užitečný, že budu moci s hrdostí říct svým dětem, co jsem dělal,“ má jasno ukrajinský velitel.

Vnímá přitom, že jeho příbuzní o něj mají velký strach. „Žádní rodiče nejsou rádi, když se jejich syn přihlásí do armády. Žádná příčetná matka neřekne: ‚Ty ses dal do armády, ty jsi borec,‘“ myslí si velitel, ale přesto dodává: „Sám strach nemám, mám odpovědnost za své lidi. Musím udělat všechno pro to, aby zůstali naživu.“

Tagy: