Záběry z místa zkázy. Zelenskyj zveřejnil video z oblasti dopadu ruských raket

Rusko v sobotu podniklo raketový útok na severoukrajinské město Černihiv, který si vyžádal nejméně sedm životů. Dalších 90 osob utrpělo zranění.

Zelenskyj zveřejnil záběry z místa dopadu raket

Rusko v sobotu podniklo raketový útok na severoukrajinské město Černihiv, který si vyžádal nejméně sedm životů. Dalších 112 osob utrpělo zranění, uvedly to ukrajinské úřady. Prezident Volodymyr Zelenskyj následně zveřejnil video ukazující následky dopadu raket. Ukrajinská armáda má mnoho možností, jak odříznout Krym od pozemního zásobování. Dobytí Melitopolu není jedinou cestou, míní analytici z Institutu pro studium války (ISW). Podle The New York Times (NYT) si válka na Ukrajině vyžádala téměř půl milionu zraněných a padlých vojáků. USA daly Dánsku a Nizozemsku souhlas s předáním F-16 Ukrajině, píše Reuters.

K raketovému útoku se později vyjádřil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ruská raketa zasáhla v našem Černihivu přímo městské centrum. Náměstí, polytechnická univerzita, divadlo,“ napsal Zelenskyj na sociální síti Telegram. „Obyčejná sobota, kterou Rusko změnilo v den bolesti a ztrát. Jsou tam mrtví, jsou tam zranění,“ dodal. Později na sociální síti X zveřejnil video dokumentující zkázu způsobenou ruskými střelami.

Osvobození Melitopolu není jediný způsob, jak může Ukrajina přerušit ruský pozemní koridor na Krym. Ukrajinská armáda má mnoho možností, jak narušit kritické logistické trasy okupantů podél pobřeží Azovského moře. Uvádí to zpráva ISW v reakci na hodnocení amerických analytiků. Někteří z nich totiž tvrdí, že obránci Melitopolu nedosáhnou. „Je předčasné vynášet soudy o celkovém úspěchu současných ukrajinských protiofenzivních operací, které probíhají na několika liniích proti několika různým zjevným cílům,“ konstatovala zpráva ISW.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry z akce ukrajinských specialistů. Okupanty vyháněli „švédskými trubkami“ i granátomety

Válka na Ukrajině si již vyžádala téměř půl milionu mrtvých a zraněných, píše deník The New York Times s odvoláním na americké činitele. Podle nich na Ukrajině zemřelo asi 120 tisíc ruských vojáků a 180 tisíc jich utrpělo zranění. Na straně obránců mělo zahynout 70 tisíc vojáků, zraněno jich bylo 100 až 120 tisíc. Podle NYT je nicméně náročné dobrat se přesných čísel, protože Kreml své ztráty podhodnocuje a Kyjev žádná čísla nezveřejňuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci dobyli obec Urožajne. Podívejte se na reportáž CNN z osvobození:

Ruskem dosazený gubernátor okupované části Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny Volodymyr Saldo připustil, že ukrajinští vojáci pronikli na levý, východní břeh Dněpru u obce Kozači Laheri, která leží severovýchodně od Chersonu. Saldo agentuře TASS řekl, že ruští vojáci celou oblast „vyčistili“ a plně ji ovládají.

Spojené státy schválily předání dánských a nizozemských stíhaček F-16 Ukrajině, aby se mohla bránit ruské agresi. Předány mají být poté, co ukrajinští piloti dokončí výcvik v ovládání těchto letadel, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele. Ukrajina volá po dodání moderních západních stíhaček, které by jí pomohly čelit dosavadní ruské nadvládě ve vzduchu.

Zásobníky plynu v Evropské unii jsou už plné z více než 90 procent, nacházejí se tak na rekordní úrovni pro toto období. Přesto by nemusely být dostatečné k pokrytí zimní poptávky, napsala agentura Bloomberg. Podle nejnovějších údajů společnosti Gas Infrastructure Europe (GIE) byly zásobníky v EU ve středu plné z 90,12 procenta, což odpovídá zhruba 27 procentům roční spotřeby. EU si přitom stanovila za cíl naplnit zásobníky z 90 procent nejpozději do 1. listopadu.

Tagy: