Západ děsí boje u Záporožské elektrárny. Válčící strany vyzval ke zdrženlivosti

Ruští vojáci aktuálně ovládají ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu.

Válka na Ukrajině (21.8.2022 14:00)

Prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Rusko může v následujícím týdnu přijít s něčím obzvlášť krutým. Při ruském ostřelování ukrajinského Voznesensku nedaleko Mykolajivu utrpělo zranění 12 lidí, z toho čtyři děti. Všechny raněné děti jsou ve vážném stavu, jedna dívka přišla o oko. Západní mocnosti po nedělním konferenčním hovoru vyzvali ke zdrženlivosti v okolí Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině. Požadují také inspekční misi Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Ukrajinští diplomaté dolaďují konkrétní detaily mise, která bude vyslána do Záporožské jaderné elektrárny. Díky misi může začít obnovení plné bezpečnosti v Enerhodaru.

„Pokud bude ruské vydírání radiací pokračovat, může se letošní léto zapsat do historie různých evropských zemí jako jedno z nejtragičtějších všech dob,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pátečním pravidelném projevu.

V sobotu navíc varoval občany Ukrajiny. „Měli bychom si být vědomi toho, že v následujícím týdnu se Rusko může pokusit o něco obzvlášť odporného a krutého. Takový je náš nepřítel. Ale v kterémkoli jiném týdnu během těchto šesti měsíců dělalo Rusko stále totéž – odpornosti a krutosti,“ vzkázal. Jeho varování souvisí s ukrajinskými významnými dny – Dnem vlajky a Dnem nezávislosti.

Z Ruskem anektovaného poloostrova Krym byla v sobotu hlášena další exploze, tentokrát z města Sevastopol. S odvoláním na jednoho z exilových vůdců krymských Tatarů Refata Čubarova o informovala agentura Ukrinform. Podle jeho informací narazil do budovy velení ruské Černomořské flotily bezpilotní letoun.

Ruskem dosazený sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev podle agentury TASS ale uvedl, že protivzdušná obrana sestřelila dron přímo nad velitelstvím. Incident podle něj nezpůsobil žádné vážné škody ani zranění.

Při ostřelování ukrajinského Voznesensku nedaleko Mykolajivu utrpělo zranění 12 lidí, z toho čtyři děti. Všechny raněné děti jsou ve vážném stavu, jedna dívka přišla o oko. Na sociální síti telegram to oznámil gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim, aktuální počet raněných doplnila generální prokuratura.

Lídři Spojených států, Británie, Francie a Německa po nedělním konferenčním hovoru vyzvali ke zdrženlivosti v okolí Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině. Požadují také inspekční misi Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v zařízení, z jejíhož ostřelování se v posledních týdnech navzájem obviňují Kyjev i Moskva. Informovaly o tom agentury.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina on-line Volodymyr Zelenskyj Rusko Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu