Ruské zločiny na Ukrajině v číslech: Kolik obydlí, škol a nemocnic okupanti zdemolovali?

Zdevastovaný Mariupol, 14 května

Válka na Ukrajině (16.8.2022 900)

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu uplyne příští týden půl roku. Kyjev mezitím shromažďuje důkazy o válečných zločinech, které okupanti v zemi za tu dobu spáchali. V srpnu ukrajinský resort obrany aktualizoval čísla dokumentující dopady ruského ostřelování. Rusové podle Ukrajinců již zničili nebo poškodili 140 tisíc obytných budov, přes 2 000 vzdělávacích institucí či 830 zdravotnických zařízení. V případě lidských ztrát Ukrajina konkrétní čísla neuvádí.

„Od 24. února Rusko zničilo nebo poškodilo nejméně 140 tisíc obytných budov. Počet Ukrajinců, kteří přišli o svá obydlí, již přesahuje 3,5 milionu. Rusko útočí na civilní cíle téměř 60krát častěji než na ty vojenské,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Kreml přitom tvrdí, že se ve svých útocích civilním cílům vyhýbá. Moskva rovněž hází odpovědnost za ničení obytných oblastí na Kyjev. Ukrajina však disponuje nespočtem důkazů o tom, že jde o lež.

V případě ruských útoků na vzdělávací zařízení ukrajinský resort obrany hovoří o 2 129 zasažených budovách, z nichž 216 mělo být zcela zničeno. Masivní ruské ostřelování má prý na svědomí také desítky sirotčinců či pečovatelských domů.

„Proč útočí na školy? Rusko je v takovém stavu, že jakákoliv výuka ho jen brzdí. Ale čeho lze dosáhnout zničením ukrajinských škol? Všichni ruští velitelé, kteří dávají takové rozkazy, jsou prostě nemocní a nevyléčitelní,“ konstatoval před časem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Největší zvěrstva odnesl Mariupol

V důsledku válečného běsnění trpí také ukrajinské zdravotnictví. „Za posledních pět měsíců bylo ruským terorem zasaženo přes 830 ukrajinských zdravotnických zařízení a více než 500 lékáren bylo poškozeno nebo úplně zničeno. Okupanti také poškodili 200 sanitních vozů. Nejméně 18 zdravotníků bylo zabito a 43 zraněno,“ ohlásila kyjevská vláda.

Jako příklad za všechny může posloužit březnový raketový útok na porodnici v Mariupolu. Po bombardování ruskými letadly zemřeli tři lidé včetně jednoho dítěte. Dalších 17 Ukrajinců bylo zraněno, mezi nimi i zdravotníci a rodící ženy. Světová zdravotnická organizace (WHO) zatím potvrdila 434 ruských útoků na zdravotnické instituce. Další podezření průběžně ověřuje.

Ruská invaze silně zasáhla i kulturní sféru. Podle ukrajinského ministerstva obrany bylo od konce února zničeno více než 530 ukrajinských institucí kultury či umění. Mezi časté cíle ruského ostřelování patří divadla, kulturní centra i náboženská zařízení.

Ruský útok na kulturní dům u Charkova (květen)

Například bombardování činoherního divadla v Mariupolu okupanty z 16. března je považováno za dosud nejsmrtelnější útok proti civilistům od vypuknutí invaze. Agentura AP v květnu na základě svého vyšetřování uvedla, že v budově a jejím okolí zahynulo téměř 600 osob.

Kromě ostřelování civilistů Kyjev shromažďuje i další důkazy o ruských válečných zločinech na Ukrajině. Zabývá se mimo jiné popravami či mučením zajatců, znásilňováním ukrajinských žen ruskými vojáky, rabováním opuštěných domů a obchodů, násilnými deportacemi či jakýmkoliv nežádoucím chováním Rusů v okupovaných oblastech, které je v rozporu se suverenitou Ukrajiny.

Tagy: