Bojovat a vyhrát, jinou možnost nemáme. Další týdny budou těžké, řekl Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Válka podle Ukrajiny přešla do dlouhodobé fáze. Podle Ukrajinců ruská armáda soustředí své síly u Severodoněcku. Zelenskyj oznámil, že nálet na ukrajinskou ves Desna z minulého týdne si vyžádal 87 životů. Ukrajinci nemají jinou alternativu, než bojovat a vyhrát, řekl v pravidelném nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Moskva ještě zváží, zda bude mít zájem obnovit vztahy se Západem, uvedl v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Jeho země se chce ještě intenzivněji orientovat na spolupráci s Čínou, která „neskáče, jak ostatní pískají,“ řekl Lavrov. O obsahu projevu předneseném na Primakovově střední škole informovala agentura TASS. Vztahy Ruska a mnoha zemí se výrazně zhoršily po ruské invazi na Ukrajinu, která začala před třemi měsíci.

Válka, kterou rozpoutalo Rusko na Ukrajině, podle ukrajinských a západních vojáků přešla do „dlouhodobé“ fáze. Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč napsal v aplikaci Telegram, že „skoro po celé linii fronty se ruští vojáci začali zakopávat a připravovat k obraně“.

Ruský prezident Vladimir Putin se stal před časem terčem atentátu. K pokusu došlo po ruské invazi na Ukrajinu, ale akce podniknutá Kavkazany se vůbec nepovedla. Uvedl to náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v rozhovoru, jehož úryvek zveřejnil na svém webu list Ukrajinska pravda. Tvrzení není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruská armáda soustředí své síly u Severodoněcku a ze severního směru chystá další útok na Slovjansk. Ve svém hlášení o tom informoval Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

Americký kavárenský řetězec Starbucks odchází po téměř 15 letech z ruského trhu. Firma to podle médií v pondělí oznámila svým zaměstnancům. Následuje tak další západní podniky, jako fastfoodový řetězec McDonald's.

Ruský letecký úder na ukrajinskou obec Desna v Černihivské oblasti z minulého týdne si vyžádal 87 mrtvých, uvedl v pondělí podle agentury Reuters ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k účastníkům Světového ekonomického fóra v Davosu (WEF). Bilance zveřejněná ukrajinskými úřady dosud činila 11 mrtvých.

Tagy:
válka vojáci invaze Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Donbas ruská invaze na Ukrajinu zákopy