Drsný ruský útok na kulturní dům u Charkova. Ukrajinci zveřejnili záběry mohutné exploze

Palác kultury v ukrajinské obci Lozovaja zasáhla ruská raketa. (20. května)

Palác kultury v ukrajinské obci Lozovaja zasáhla střela

Ukrajinské úřady zveřejnily záběry z ruského raketového útoku na kulturní dům ve městě Lozovaja v Charkovské oblasti. Masivní výbuch, který zaznamenaly bezpečnostní kamery, si vyžádal sedm zraněných včetně jednoho dítěte.

Na záběrech z městské kamery je vidět, jak střela zasáhla budovu na severním okraji města. Následoval mohutný výbuch, který do okolí vymrštil trosky. Celá zem se v té chvíli otřásla, lidé vzdálení desítky metrů od exploze spadli na zem a auto, které projíždělo oblastí, vyjelo ze silnice.

Podle ukrajinského ministerstva obrany bylo při útoku zraněno sedm civilistů včetně jednoho dítěte. „Rusové záměrně terorizují civilní obyvatelstvo Ukrajiny. Potřebujeme vzdušnou obranu, a to hned,“ stojí v jeho prohlášení.

K útoku se vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Okupanti si za svého nepřítele určili kulturu, vzdělání a lidskost. Nešetří na nich ani raketami, ani bombami. Co mají v hlavě lidé, kteří si vybírají takové cíle? Absolutní zlo, absolutní hloupost,“ sdělil.

I když Rusové tvrdí, že na civilní objekty během invaze neútočí, Kyjev hlásí stovky a stovky zničených obytných budov, škol, nemocnic či právě kulturních domů. Například vzdělávacích institucí na Ukrajině podle Zelenského Rusové zničili už téměř dva tisíce.

Lozovaja se nachází zhruba 75 kilometrů jihozápadně od města Izjum, které je stále v držení ruské armády a u něhož Moskva podle Kyjeva shromažďuje své jednotky k další ofenzivě. I když ukrajinští obránci okupanty z Charkovské oblasti částečně vytlačují, stále nelze mluvit o tom, že by okolí druhého největšího ukrajinského města bylo bezpečné.

Tagy:
válka raketa dítě útok Moskva Ukrajina výbuch bombardování exploze kultura Rusko Kyjev Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Charkovská oblast ostřelování Lozovaja kulturní dům