Zničení přehrady ohrožuje jadernou elektrárnu, Rusové ostřelují Cherson i při evakuaci

Zničení Kachovské přehrady na Ukrajině ohrožuje Záporožskou jadernou elektrárnu. Situace je zatím pod kontrolou, uvedl ukrajinský Enerhoatom. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak uvedl, že svět se opět ocitl na prahu jaderné katastrofy. Ukrajinci z útoku na přehradu viní armádu Kremlu. Ruské síly zaútočily na Charkov a Kyjev, byl vyhlášen letecký poplach. Podle starosty hlavního města Vitalije Klička byly 6. června brzy ráno ve městě slyšet četné výbuchy. Ostřelování Chersonu podle ukrajinských úřadů pokračuje i během evakuace civilistů. Ruští prokyjevští partyzáni tvrdí, že získali kontrolu nad jednou obcí v ruské Belgorodské oblasti.

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské jednotky vyhodily do povětří Kachovskou přehradu v okupované části jižní Ukrajiny. Některým oblastem může hrozit zaplavení. Informuje o tom agentura Ukrinform. Ve velkém nebezpečí bylo po zničení Kachovské přehrady 16 tisíc obyvatel, uvádějí Ukrajinci. Podle okupační správy záplavy ohrožují 22 tisíc lidí. Informace o zničení velké přehrady, které se už dříve šířily na sociálních sítích, podle agentury RIA Novosti nejdříve popřel Ruskem dosazený starosta Nové Kachovky, která u přehrady a vodní elektrárny leží. Později však své vyjádření změnil a zničení přehrady potvrdil také on. „Ruské okupační síly vyhodily do povětří vodní elektrárnu Kachovka. V současné době zjišťujeme rozsah škod, rychlost a objem vody a pravděpodobné oblasti zaplavení,“ uvedlo na Telegramu ukrajinské jižní velitelství.

Zničení přehrady ohrožuje Záporožskou jadernou elektrárnu, situace je tam však pod kontrolou, uvedl ukrajinský Enerhoatom. „Svět se opět ocitl na prahu nukleární katastrofy, protože jaderná elektrárna v Záporoží přišla o svůj zdroj chlazení. A toto nebezpečí teď rychle narůstá,“ citují média výrok Zelenského poradce Podoljaka pro agenturu AFP.  Podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové by zničení přehrady ale nemělo mít na bezpečnost Záporožské elektrárny vliv. „Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno z velké speciální nádrže na Dněpru. Horší je humanitární katastrofa kvůli záplavám,“ uvedla Drábová na Twitteru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dojemný příběh Ivana a Maxima. Z Mariupolu je unesli do Ruska, zachránil je ředitel školy

Ukrajinci kvůli záplavám evakuují obyvatele Chersonu. I během záchrany civilistů město ostřelují ruské síly, informuje ukrajinské ministerstvo obrany. „Zatímco se snažíme zachraňovat životy, Rusové pokračují v ostřelování Chersonu. Při evakuaci města byli střepinami zraněni dva chersonští policisté,“ uvedlo na Telegramu ministerstvo obrany.

Zničení Kachovské přehrady odsoudil také prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ruští teroristé. Zničení přehrady vodní elektrárny Kachovka jen potvrzuje celému světu, že je třeba je vyhnat ze všech koutů ukrajinské země. Nesmí jim zůstat ani metr, protože oni každý metr využívají k teroru. Jedině vítězství Ukrajiny vrátí bezpečnost. A toto vítězství přijde. Teroristé nebudou schopni zastavit Ukrajinu ani vodou, ani raketami, ani ničím jiným. Všechny služby fungují. Svolal jsem Radu národní bezpečnosti a obrany. Prosím, šiřte pouze oficiální a ověřené informace,“ napsal Zelenskyj na Twitteru.

Rusko v noci na úterý znovu útočilo na Kyjev, na který podle zdejších představitelů směřovalo přes 20 raket, které se ale podařilo sestřelit. Starosta Kličko ráno informoval, že městem zněly výbuchy. Zřejmě je však způsobily zásahy protivzdušné obrany. Do Darnyckého okresu města byli podle něj přesto povoláni záchranáři. Útoky hlásil také Charkov. Letecký poplach platil dočasně opět na celém území Ukrajiny, informují agentury Ukrinform a Reuters.

Ukrajinská armáda dala podle médií najevo, že ještě nezahájila očekávanou velkou protiofenzivu. Ruské ministerstvo přitom tvrdí, že prý již protiútok odrazilo. Kyjev nicméně varoval před psychologickými operacemi nepřítele. Okupanti se podle Ukrajinců snaží odvést pozornost od stavu bojů u doněckého Bachmutu, kde ruské síly opět zaznamenávají neúspěchy. Moskva v květnu ohlásila, že zmíněné město kompletně obsadila, Kyjev to nikdy nepotvrdil.

Deník The New York Times s odvoláním na nejmenované americké činitele napsal, že soudě podle zintenzivnění ukrajinské dělostřelecké palby i nárůstu útočných akcí ve více sektorech frontové linie ukrajinská protiofenziva možná už začala, ale Kyjev záměrně o své strategii mlčí.

Ozbrojená skupina Ruský dobrovolnický sbor tvrdí, že získala pod svoji kontrolu obec Novaja Tavolžanka v ruské Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou. Gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov přiznal, že ruské vládní složky se do obce kvůli ostřelování nemohou dostat. Úřady Belgorodské oblasti kromě toho pravidelně informují o ostřelování nebo útocích bezpilotních letounů. Kyjev své zapojení do těchto úderů nepřiznává.

Tagy: