ZOH: Po týdnu mají Češi díky Ledecké jedno zlato. Hokejistky skončily ve skupině druhé

Ester Ledecká na olympiádě v Pekingu s přehledem obhájila zlatou medaili v paralelním obřím slalomu na snowboardu a zajistila Česku první cenný kov ze ZOH 2022. Hokejistky prohrály s Japonskem 2:3 po nájezdech a ve čtvrtfinále je čeká USA. Čeští biatlonisté ve vytrvalostním závodě neuspěli, nejlepší Mikuláš Karlík skončil 31., Michal Krčmář až 59. Běžci na lyžích se nedostali přes čtvrtfinále.

Ledecká potvrdila roli největší favoritky závodu na snowboardu už v kvalifikaci. V součtu dvou jízd porazila druhou závodnici o více než dvě a půl sekundy. V prvním kole play off si poradila s Italkou Ochnerovou. Cesta do semifinále neproběhla sice ideálně, ale Ledecká ji i přes zaváhání v polovině trati zvládla.

V semifinále si česká obojživelnice od samého počátku držela obrovský náskok a porazila Nizozemku Dekkerovou. Ve velkolepém finále pak Ledecká předčila Rakušanku Danielu Ulbingovou a získala svoji celkově třetí olympijskou medaili, a do třetice zlatou. Tu oficiálně převzala během odpoledního ceremoniálu.

Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu slavila senzačně zlato na lyžích v superobřím slalomu a poté triumfovala podle očekávání i na snowboardu. Tentokrát je program obrácený. Super-G se jede až v pátek 11. února, bez šancí není Ledecká ani za týden ve sjezdu (15. února).

České hokejistky nakonec podlehly Japonsku 2:3 po nájezdech a ve skupině skončily na druhém místě. Ve čtvrtfinále je tak čekají favorizované Spojené státy.

Neuspěli ani čeští biatlonisté, kteří za sebou v závodě na 20 km zanechali příliš mnoho nesestřelených terčů. Nejlepší byl se třemi chybami 31. Mikuláš Karlík. Michal Krčmář netrefil pětkrát a byl 59., Milan Žemlička 62. a Jakub Štvrtecký až 65.

V úterý začal boj o medaile v soutěžích jednotlivců také v krasobruslení. Jako první přišli na řadu muži včetně českého reprezentanta Michala Březiny. Ten bohužel pokazil krátký program a poprvé v kariéře nepostoupil na vrcholné akci do volných jízd. Obsadil 25. místo.

Běžkyně na lyžích Kateřina Janatová a Tereza Beranová prošly kvalifikací ve volném sprintu. Obě vypadly ve čtvrtfinále. Petru Hynčicovou od postupu do vyřazovacích bojů dělilo 38 setin. Dál se nedostala ani Zuzana Holíková.

Běžci na lyžích Ondřej Černý, Michal Novák a Luděk Šeller uspěli v kvalifikaci olympijského závodu ve sprintu a dostali se do vyřazovacích jízd. Ani oni se ale nedostali přes čtvrtfinále. Jan Pechoušek neprošel ani přes kvalifikaci.

Tagy: