Příznivci nově zvoleného prezidenta slaví. Pavla teď čeká perná neděle

Novým prezidentem se s 58,32 procenty hlasů stal Petr Pavel. V jeho štábu nyní probíhají bouřlivé oslavy, od svých podporovatelů dostal jako dárek koloběžku. Do Fora Karlín dorazil do krátce před 14. hodinou, prodíral se davy. Odpoledne za ním překvapivě dorazila slovenská prezidenta Zuzana Čaputová. Andrej Babiš (ANO) do svého štábu přijel krátce před 16. hodinou, v projevu uznal svou porážku. Výsledky voleb kopírují předchozí exkluzivní predikce agentur STEM a STEM/MARK pro CNN Prima NEWS. Volební účast dosáhla rekordních více než 70 procent.

„Večer ještě nekončí,“ upozornili před osmou hodinou na pódiu Fora Karlín členové Pavlova týmu. Na plátně nejprve vysílali rozhovor s novým prezidentem, od devíti hodin pak probíhala velká světelná a hudební show od skupiny Lama Lumi. Někteří lidé se dali do tance. Pavel po návratu do štábu od svých podporovatelů dostal netradiční dárek – koloběžku.

Redakce CNN Prima NEWS jako první zveřejnila jméno budoucího prezidenta, a to díky exkluzivní predikci agentur STEM a STEM/MARK. Novým prezidentem se stal Petr Pavel. Získal 58,32 procenta hlasů. Predikce uváděla, že by měl získat 58,23 procenta hlasů, rozdíl je tak minimální. Po oznámení finálního výsledku vypukly bouřlivé oslavy. Volební účast byla rekordních 70,25 procenta.

Sčítání hlasů začalo ve 14:00, kdy se uzavřely volební místnosti. Těsně před tím dorazil do svého volebního štábu Petr Pavel. Doslova se prodíral davy, následně novinářům sdělil, že se cítí dobře a nic by zpětně na kampani neměnil. Překvapením pro mnohé bylo vystoupení slovenské prezidenty Zuzany Čaputové, jež do volebního štábu dorazila odpoledne.

„Rozumím, že se mnozí cítí zklamaní, protože jejich favorit nevyhrál. Nevidím vítězné, nebo poražené voliče. Ve volbách vyhrály hodnoty – pravda, důstojnost, respekt a pokora,“ uvedl nově zvolený prezident za bouřlivého potlesku publika ve volebním štábu. Zároveň ocenil i svoji manželku Evu. „Byl to největší hrdinský čin jejího života,“ zdůraznil. Ta na pódiu stála po jeho boku, přičemž nedokázala udržet slzy.

Pavlův politický protivník Andrej Babiš do svého volebního štábu dorazil před 16:00. „Gratuluji Petru Pavlovi k vítězství, uznávám porážku. Blahopřeji mu, že se stane příštím prezidentem České republiky. Chtěl bych mu popřát, aby vnímal problémy všech voličů a aby bojoval za zájmy České republiky,“ prohlásil na tiskové konferenci poražený kandidát. Ve svém projevu pak nastínil i budoucnost hnutí ANO.

Volební místnosti se otevřely již v pátek, a to od 14. do 22. hodiny. V prvních hodinách se k volebním urnám dostavilo místy až 30 procent voličů, k večeru pak asi polovina. Velký zájem o hlasování je také v zahraničí. Frontu na ambasádě si po otevření volební místnosti museli Češi vystát v Bruselu, Bratislavě, Berlíně, Paříži či Londýně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vše kolem sobotního speciálu. Vítěze se na CNN Prima NEWS dozvíte jako první.

Na uklidnění společnosti rozjitřené kampaní před prezidentskými volbami bude mít podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) vliv nejen fakt, kdo volby vyhraje, ale také to, jak velký získá náskok. „Pokud by vítězství bylo hodně těsné, atmosféra bude určitě vyhrocenější než při poměrně jasné výhře jednoho z kandidátů,“ sdělil. Exprezident Václav Klaus volil ostřejší slova, když požádal vítěze voleb, aby k prezidentování přistupoval s plným respektem, a příznivce poraženého, aby nerozpoutali občanskou válku.

K TÉMATU: S Petrem Pavlem míří na Hrad decentní manželka Eva: Co o první dámě víme?

V pátek odpoledne odvolili také oba prezidentští kandidáti. Na Petra Pavla čekaly v obci Černouček davy příznivců. Občany vyzval, aby šli volit. „Jde o hodně,“ řekl novinářům bývalý vysoký představitel české armády a NATO. Andrej Babiš dorazil do volebního okrsku v Průhonicích v doprovodu své manželky Moniky. „Vivien volila, byl tu nějaký pán, který filmoval, a on ji nepoznal. Chudinka je vystrašená z toho, co se stalo. Frederik je v zahraničí ve škole,“ sdělil Babiš o svých dětech.

Volby zároveň označil za referendum o sobě samém. „Myslel jsem, že to víte, já to nechci říkat, je to referendum o Babišovi,“ sdělil expremiér. Poté, co odvolil, prozradil novinářům, co bude dělat v případě prohry. „Musíme svolat předsednictvo, které se vyjádří ke kandidatuře, jak to dopadlo, jaká je strategie hnutí,“ řekl Babiš s tím, že totéž udělá i v případě vítězství.

Tagy: