Opilý ruský voják zastřelil civilistu a znásilnil jeho ženu. Prokuratura ho stíhá

Ruští vojáci na cvičení v Uzbekistánu.

Patrik Kaizr o sexuálních zločinech ruských vojáků

Na Ukrajině přibývá případů žen znásilněných ruskými okupanty. Tvrdí to tamní úřady včetně generální prokurátorky Iryny Venediktovové. Ta informovala v úterý také o případu, kdy se ruský voják údajně vloupal do domu nedaleko Kyjeva, kde zastřelil civilistu a následně opakovaně znásilnil jeho manželku. To vše navíc před zraky nezletilého dítěte. Ukrajinské úřady pachatele dopadly a případ vyšetřují.

„Dostáváme operativní informace o sexuálních zločinech ruské armády na okupovaných územích. Prokurátoři Kyjevské oblasti zadrželi vojáka, který zastřelil neozbrojeného muže a opakovaně znásilnil jeho ženu,“ informovala v úterý na Facebooku generální prokurátorka Iryna Venediktovová.

Opilý ruský voják údajně vpadl na soukromý pozemek, vloupal se do domu a zastřelil nevinného a nic netušícího majitele. „Následně on a jeho spolupracovník opakovaně znásilnili manželku zavražděného civilisty, vyhrožovali jí násilím a zbraněmi. Dokonce vyhrožovali nezletilému dítěti, které bylo celou dobu vedle oběti,“ dodala prokurátorka.

Rabují byty, kradou televize i pneumatiky

Ruského vojáka úřady vyšetřují pro podezření z porušování zákonů a válečných zvyklostí. Případ byl předán soud. „Najdeme každého padoucha a přimějeme ho k zodpovědnosti,“ vzkázala Venediktovová. K podobným činům dochází podle ukrajinské strany stále častěji.

Tento je první, který bude ukrajinská generální prokuratura stíhat. „Záběry z bezpečnostních kamer pak ukazují, jak ruští vojáci vykrádají obchody. V telefonních odposleších ministerstva obrany se objevují i informace o rabování v bytech. Kradou televize nebo dokonce pneumatiky ze zaparkovaných vozidel,“ popsal přímo z Ukrajiny reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

Na západě Ukrajiny pak existuje několik takzvaných hotspotů s vyšetřovateli, kteří sbírají od lidí prchajících z východu do bezpečí svědectví o možných válečných zločinech ruské armády pro další potenciální šetření.

Znásilnění Ukrajinek řeší i Poláci

S útoky na ženy se Ukrajinky potýkají i mimo svou zemi. V sobotu 12. března byl zatčen 49letý Polák podezřelý ze znásilnění devatenáctileté ukrajinské uprchlice, kterou lákal nabídkou ubytování. Dalšího Poláka pak přistihli, když nabízel 16leté Ukrajince pokoj a práci. Úřady ale zakročily.

Z Ukrajiny před válkou uprchlo přes 3,5 milionu lidí, více než dva miliony přes polské hranice, uvedl v úterý Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) potřebuje půl milionu ukrajinských uprchlíků v Polsku psychologickou pomoc.

Tagy: