Odvolání Rakušana z funkce kvůli darům z Kypru se nekoná. Vysvětlení chce ale i Bartoš

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan

Ve Sněmovně se řeší financování STAN

Opoziční hnutí SPD a ANO podle očekávání neprosadila ve čtvrtek schválení programu schůze, na níž chtěla vyzvat k odvolání předsedy Starostů Víta Rakušana z funkce ministra vnitra a vytvořit vyšetřovací komisi k financování STAN. Vládní koalice je nepodpořila. Přesto lídr Pirátů Ivan Bartoš po hnutí požaduje vysvětlení.

Pro schválení programu bylo 85 ze 179 přítomných poslanců, potřeba bylo 90 hlasů. Schůze Sněmovny tak skončila. I když vládní koalice předsedu hnutí STAN podpořila, předseda Pirátů Ivan Bartoš po něm požaduje vysvětlení.

„Strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem či z pochybných zdrojů. STAN musí své financování vysvětlit. V případě, že jsou nějaké peníze darovány v rozporu se zákonem či z problematických zdrojů, je namístě takové peníze vrátit. A to platí pro všechny politické strany,“ uvedl Bartoš na Twitteru.

Na to, že vývoj této kauzy může být ještě zajímavý, upozornil i šéf SPD Tomio Okamura. Zdůraznil, že vysvětlení chtějí i Piráti, kteří ve volbách kandidovali se Starosty. Jejich předsedu na čtvrtečním jednání nešetřil.

„Starostům a nezávislým začaly chodit na transparentní účet zvláštní dary, celkem miliony, které jsou majetkově propojené se skupinou Prior,“ kritizoval Okamura ve Sněmovně. Lídr SPD požaduje, aby předseda hnutí STAN Vít Rakušan byl odvolán z funkce ministra vnitra. Více si můžete přečíst zde.

Během prvních minut se stihl Okamura pohádat se šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Ta ho požádala, aby v dolní komoře nekřičel. Okamura chtěl mluvit na ministra vnitra Rakušana. „Nepokřikuju, to je váš subjektivní názor,“ rozčílil se.

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) se obula do vlády s tím, že během středečního jednání o důvěře poslanci koalice moc nevystupovali. „Doufám, že neuslyšíme zase jenom ticho z vládních lavic,“ prohlásila Schillerová. Podle ní by měli představitelé STAN financování hnutí vysvětlit.

Rakušan: Firmy jsou české, ne kyperské

Následně vystoupil s projevem Rakušan. „Chtěl bych se vrátit k faktům. Prvním faktem je, že hnutí STAN žádným způsobem neporušilo zákon o financování politických stran. To je přece ta nejdůležitější věc. Všechny dary jsou uveřejněny na našem transparentním účtu a přijali jsme je v souladu se zákonem,“ prohlásil. Znovu odmítl, že by dary pro STAN byly od zahraničních firem.

Hnutí se už dříve důrazně odmítlo informace, že peníze pocházejí od kyperských firem. Podle STAN jde o společnosti, které mají české identifikační číslo a sídlo v Česku, kde také odvádějí daně a zaměstnávají pracovníky. Podle STAN přišly na účet tři dary od firem, které mají spoluvlastníky s kyperskými pasy, což z nich ale nedělá kyperské společnosti. Hnutí se také ohradilo vůči spekulacím, že by se někdo mohl jejich prostřednictvím snažit o ovlivňování politického rozhodování v ČR.

Pokud se prokáže, že Starostům poskytl dar někdo s trestnou činností, hnutí by peníze vrátilo. „Takové peníze si samozřejmě nenecháme. Teď se ptám, vy máte přístup do policejní zdrojů?“ ptal se Rakušan Okamury. Doplnil také, že i jako ministr vnitra si také informace nezjišťuje. „Na nikoho nezaklekávám, nezneužívám to. Neměl by to dělat nikdo. Je to styl uvažování, který mi je velmi cizí,“ dodal.

Na sponzorské dary přicházející v posledních dvou měsících na transparentní účet STAN upozornila před časem Mladá fronta DNES. Podle listu šlo o částky 100 až 200 tisíc korun. Posílaly je podle deníku firmy, které ovládají stejní lidé, respektive společnosti, které ovládají firmy z Kypru nebo v minulosti kyperské firmy založily.

Tagy: