Oslavy se změnily v násilí. Maročané udělali z Paříže bitevní pole, v Miláně došlo na nože

Hodně divokou dohru má osmifinálový zápas fotbalového šampionátu mezi Portugalskem a Marokem. Tisíce fanoušků afrického celku vyrazily slavit senzační postup do semifinále do ulic Paříže. Oslavy historického úspěchu se ale brzy zvrtly v tvrdé střety s policií. Podobnou noc zažil také Brusel. V italském Miláně pak skončil slavící Maročan pobodaný v nemocnici a bojuje o život.

Paříž se opět změnila v bitevní pole. Zhruba 20 tisíc Maročanů slavících historický postup africké země do semifinále fotbalového mistrovství světa zaplavilo ulice francouzské metropole, kde tvoří velmi výraznou menšinu. Oslavy se ale neobešly bez výtržností.

Slavná třída Champs-Élysées a její okolí se v sobotu večer proměnily v bojiště. Rozjaření Maročané se tam tvrdě střetli z policií. Ze záběrů je patrné, že po policistech létala pyrotechnika, kamení a další předměty. Těžkooděnci zase nasadili slzný plyn, gumové projektily a obušky. Agentura Reuters informuje i o rozbitých výlohách obchodů. Pořádkové síly proti skupinkám zasáhly a podle deníku Le Parisien zadržely na 80 osob.

Podobný scénář se odehrál i v Bruselu, kde maročtí fanoušci vyšli do ulic v několika čtvrtích. Podle policie se oslavy vyznačovaly „masivním použitím pyrotechniky“. „Policisté ve službě okamžitě zasáhli proti malým skupinám výtržníků, kteří házeli předměty na pořádkové síly a používali pyrotechniku, řekla stanici RTBF policejní mluvčí Ilse Van de Keereová. Podle ní se snažili dobrovolníci ze čtvrtí, kde se slavilo, vytvořit kordón mezi fanoušky a policisty. Zadrženo bylo na 60 osob.

Zhruba pět tisíc Maročanů vyšlo slavit do ulic i v italském Miláně. Podle webu Rai News skončil muž severoafrického vzhledu, zřejmě Maročan, v kritickém stavu v nemocnici poté, co byl bodnut do krku. Svědci hovoří o útoku muže z východní Evropy, který následně z místa činu utekl.

Podobné incidenty se v několika evropských městech odehrály už na konci listopadu. Po nečekané výhře Maroka nad Belgií ve skupinové fázi šampionátu provázely oslavy marockých fanoušků výtržnosti například v Bruselu, Antverpách nebo Rotterdamu. V belgické metropoli desítky výtržníků převracely a zapalovaly auta a elektrické skútry, lidé také házeli na auta cihly. K menším střetům pak došlo toto úterý i v Paříži po postupu Maroka přes Španělsko.

Fotbalisté Maroka v sobotu ve čtvrtfinále mistrovství světa v Kataru překvapivě porazili favorizované Portugalsko 1:0 a jako první africký tým postoupili mezi nejlepší čtyřku světového šampionátu. V boji o finále se ve středu utkají právě s Francií. Dá se předpokládat, že ať zápas dopadne jakkoliv, francouzská města si příliš klidu ve večerních hodinách neužijí.

Tagy:
policie Maroko Paříž oslavy násilí výtržnosti střety Mistrovství světa v Kataru 2022 Milán Mistrovství světa ve fotbale