Zapálená auta a boj s policií. Maročané v Bruselu po výhře na MS v Kataru vyrazili do ulic

V Bruselu a Antverpách vypukly nepokoje

Násilní fanoušci v Bruselu

V Bruselu a Antverpách vypukly nepokoje poté, co Belgie prohrála na fotbalovém mistrovství světa v Kataru 2:0 s Marokem. Policie použila slzný plyn a vodní děla proti davu lidí, který mával marockými vlajkami, rozbíjel auta a zapaloval ohně.

Desítky fotbalových fanoušků vyšly do ulic Antverp a Bruselu poté, co favorizovaná Belgie na mistrovství světa v Kataru prohrála 2:0 s Marokem. Výtržníci zapalovali ohně a házeli cihly na auta. Policie proto musela uzavřít některé části měst, nasadit vodní děla a použít slzný plyn, aby davy lidí rozehnala. Podle policejního mluvčího utrpěla jedna osoba zranění v obličeji.

Ulice Bruselu zaplnil hustý dým stoupající ze zapálených aut, fotbaloví fanoušci také odpalovali světlice. Na záběrech a fotografiích z místa bylo vidět, jak maročtí příznivci nosí vlajky a mávají jimi.

Na příkaz policie musela být přerušena i hromadná doprava. Zastaven byl provoz metra a tramvají. Bruselský starosta Philippe Close vyzval všechny fotbalové fanoušky, aby se vyhnuli centru města. „Důrazně odsuzuji incidenty, ke kterým odpoledne došlo. Policie již jednala tvrdě. Proto doporučuji příznivcům, aby do centra nechodili. Policie dělá vše, co je v jejích silách, aby udržela veřejný pořádek,“ sdělil Close podle britského webu Daily Mail.

Celkem v Belgii žije zhruba 500 tisíc cizinců pocházejících z Maroka.

K nepokojům došlo i v sousedním Nizozemsku. Místní policie uvedla, že v Rotterdamu došlo k násilnostem, při nichž se těžkooděnci snažili rozehnat skupinu fotbalových příznivců, kteří házeli na policii pyrotechniku a sklo.

Tagy: