Milenku škrtil, pak jí Kopecký podřízl krk. Udělala si to sama, hájil se, teď činu lituje

Za vraždu milenky dostal Lukáš Kopecký výjimečný trest, za mřížemi stráví 25 let. (25. 11. 2011)

Krimi dokureality Bez lítosti právě teď na prima+

Neudělal jsem to, podřízla se sama. Tak před 12 lety hovořil Lukáš Kopecký. Ačkoliv se k brutální vraždě své 19leté milenky zprvu nechtěl doznat, v průběhu vyšetřování otočil. Nyní svého činu lituje a chtěl by se změnit: „Svůj trest si zasloužím. Vzal jsem lidský život a nejde to odčinit.“ Příběh, včetně osobní zpovědi vraha, vám redakce CNN Prima NEWS přináší v rámci seriálu Bez lítosti, který pojednává o nejobávanějších zločincích Česka.

„Lidé vám řeknou, aby mě rovnou popravili. S čímž já se můžu ztotožnit. Mně někdo zabít dítě, udělám to samé. Akorát zabiju nejen jeho, ale vyhladím celou rodinu,“ pronesl v pořadu Bez lítosti Kopecký na to, jak na brutální čin, kterého se dopustil v červnu 2011, nahlíží někteří lidé. Zejména pak rodiče jeho oběti, 19leté maturantky Martiny.

Všechny díly projektu Bez lítosti můžete již nyní sledovat na prima+.

Chladnokrevnost, se kterou Kopecký k vraždě dívky přistoupil, překvapila i samotné vyšetřovatele. „Skutek spáchal s naprosto čistou hlavou, jako by se nechumelilo. Nebyl ovlivněn alkoholem ani jinými omamnými látkami,“ uvedl vyšetřovatel z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Milan Janoštiak. Právě on vraždu mladé ženy vyšetřoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Osm příběhů, stejný zločin. Pořad Bez lítosti přináší osobní zpovědi nejhorších vrahů v Česku

K oznámení došlo 9. června v ranních hodinách. Tělo zavražděné nalezl ležet na podlaze v kuchyni jejich bytu Martinin přítel, který se právě vrátil z noční služby. Podle kriminalistů se mu naskytl otřesný pohled. „Měla rozsáhlé poranění v oblasti krku. Kolem jejího těla se nacházelo krevní tratoliště. Z toho, jak daleko byly rozstříknuté stopy krve, bylo jasné, že došlo k zasažení velkých cév,“ popsal Janoštiak s tím, že vražednou zbraň kriminalisté našli na místě činu. Ležela bezprostředně vedle těla oběti.

Jelikož měl dívčin partner neprůstřelné alibi, museli policisté pátrat jinde. Na místě činu se navíc museli potýkat s nečekaným problémem. „Byla tam taková zvláštnost. Ač se v bytě nacházela spousta leštěných ploch, v rámci celého ohledání, jsme nenašli jedinou daktyloskopickou stopu. Vrah tak s největší pravděpodobností na místě uklízel,“ popsal Janoštiak průběh tehdejšího vyšetřování.

To později potvrdil i sám pachatel. „I to, čeho jsem se nedotkl, jsem raději otřel,“ uvedl Kopecký.

Na něco ale přece jen zapomněl. Soudní lékař totiž získal z vyšetřování naprosto klíčový poznatek. I když po sobě vrah nezanechal jediný otisk prstu, na těle oběti byl nalezen jeho genetický materiál. „Jednalo se o sperma na kalhotkách v oblasti genitálií – jak v okolí, tak ve vnitřním výtěru. Soudní lékař našel také materiál za nehty poškozené. To svědčilo o tom, že poškozená byla v kontaktu s pachatelem a že se útoku bránila,“ popsal Janoštiak.

Pachatel se sám vyzradil

„Jelikož měl pachatel na místě činu dostatečně dlouhou dobu na to, aby odstranil stopy, předpokládali jsme, že se pravděpodobně jedná o osobu z okruhu dané domácnosti,“ doplnil vyšetřovatel. Na seznam podezřelých proto vyšetřovatelé zahrnuli také bývalé spolužáky či sousedy. Na listině figuroval také Kopecký, a to v souvislosti s tím, že v tu dobu tvořil pár s bývalou spolužačkou zavražděné.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Na počátku vyšetřování byl na konci seznamu. To se však brzy změnilo. „V době jeho výslechu jsem přišel do kanceláře pro srovnávací materiál. Kopecký se zajímal, kdo jsem. Byl jsem představen jako vyšetřovatel a když jsem odcházel, podal mi takovým tím vlažným způsobem ruku a popřál mi, abych vraha co nejdřív chytil. Jeho projev naznačoval, že buďto je samotným pachatelem, nebo něco o té skutečnosti ví,“ uvedl Janoštiak. Kopeckému proto provedl bukální stěr (způsob, jakým je možné získat buňky DNA. Provádí se z vnitřní strany lidské tváře, pozn. red.), který poté porovnával se stopami zajištěnými na místě činu. Jeho podezření se potvrdilo.

Nebylo na co čekat

Dál už nebylo na co čekat. „14. června 2011 ve 4:37 ke mně naběhlo komando. Přitom kdyby zazvonili, normálně bych jim otevřel. Ne, museli z toho udělat kovbojku. Zatkli mě, spoutali a odvezli,“ vzpomínal Kopecký.

Zadržený zpočátku popíral, že by s vraždou měl něco společného. „Neudělal jsem to. Ona se podřízla sama. Stál jsem naproti ní a ona se začala řezat,“ hájil se tehdy.

Už u druhého výslechu ale otočil. „Řekl, že měli intimní styk a poté mezi nimi došlo k rozepři. Zavražděná chtěla o jejich poměru říct jeho partnerce a svému příteli. Měla v ruce nůž. Na základě toho jí Kopecký chytil za krk, stáhl na zem a několik minut škrtil. Když se přestala hýbat, myslel, že je mrtvá a šel poutírat otisky prstů. Ona se však začala probírat. Ze strachu, aby neoznámila škrcení, vzal nůž a tu hlavu jí téměř uřezal,“ popsal hrůzný čin Kopeckého vyšetřovatel.

Podle něj pachatel zprvu lítost nad činem vůbec neprojevoval. „Při výslechu říkal, že v podstatě neví, proč k tomu došlo. Že mu poškozená asi chtěla zkur*it život,“ popsal vyšetřovatel. Aby toho nebylo málo, Kopecký ihned večer po činu vzal svojí těhotnou partnerku na večeři. „Vůbec na mě nebylo poznat, že se něco stalo. To mi také přihoršilo. Že jsem si bezprostředně po činu počínal s chladnou hlavou. Ale to je moje povaha,“ hájil se Kopecký.

Nyní prý svého činu lituje. „Byli jsme v afektu, kdy jsme racionálně ani jeden nepřemýšleli. Mojí chybou bylo, že jsem udělal to nejhorší v životě, co jsem mohl a celý život si to ponesu. Vzal jsem jí její lidský život. Není den, abych o tom nějakým způsobem nepřemýšlel nebo nechtěl vrátit čas,“ řekl. Za vraždu 19leté dívky dostal Kopecký výjimečný trest. Za mřížemi stráví 25 let.

Podmínku dostal už v 15 letech

Lukáš Kopecký pochází ze Zlína. Jak sám říká, vyrůstal v normální rodině. „Měl jsem oba rodiče a tři sourozence. Měl jsem hezké dětství. Pak jsem začal dělat lumpárny. S kamarády jsme stříleli s praku, vybíjeli okna a kradli v záhoncích,“ vzpomínal odsouzený vrah. Od dětství se věnoval také boxu. U toho vydržel do svých 21 let.

První podmínku dostal mezi 15. a 16. rokem života, a to za ublížení na zdraví, které způsobil svému spolužákovi. „Tehdy mi ze sportu stoupl nos nahoru a já myslel, že přemůžu svět. Hádali jsme se, chytil mě pod krkem a já mu způsobil vážnější zranění. Dostal jsem za to osm měsíců podmíněně. Podmínku jsem dodržel. V dospělosti mi ji smazali,“ popsal.

Kromě velké lásky ke sportu, miloval Kopecký také ženy. „Byl jsem velkým kure*níkem. Měl jsme rád ženy a mám je rád dodnes. Když to nevylezlo na strom, tak to muselo být. Ať už byla hezká, hnusná, štíhlá nebo tlustá – mně to bylo jedno,“ uvedl.

S uspokojováním sexuálních potřeb Lukášovi pomáhaly také prostitutky. Svou první společnici si zaplatil už v 16 letech. „Po zápase jsme šli s kamarády do baru, tam jsem uviděl nějakou holku. Už od pohledu jsem věděl, že to bude šlápota. Tak jsem to zkusil. Přišel jsem za ní, jestli dělá služby. Řekla, že ano, tak jsem jí dal 1 000 korun,“ uvedl.

Špatný prospěch a slibně rozjetá boxerská kariéra zapříčinily to, že Kopecký ani na žádnou střední školu nenastoupil. Na místo toho si začal vydělávat, a to dost svérázným způsobem.

Vedl dvojí život

Přestože se navenek prezentoval jako boxer, ve skutečnosti se věnoval vydírání, loupežím a kuplířství. „Měl jsem dvojí život. Byl jsem úspěšný sportovec, měl jsem přítelkyni, bydleli jsme spolu a vše fungovalo. Také jsem měl ale druhou osobnost, o které nevěděla máma ani přítelkyně. To, kdy jsem lítal do bordelu za šlapkami, do kasína a páchal jsem,“ řekl Kopecký.

Lukášovou oficiální přítelkyní, o které všichni věděli, byla Martina – bývalá spolužačka zavražděné. „Měli jsme se strašně rádi. Ona ale trpěla tím, že jsem jí byl neustále nevěrný,“ popsal. Právě Martina měla být ta, kdo svému příteli představil jeho budoucí oběť. I ona se jmenovala Martina a i ona padla Lukášovi do oka. Vznikl tak milostný trojúhelník, který měl fatální následky. „Vzhledem k tomu, že byla docela pěkná, slovo vzalo za slovo. Přestěhovala se do Hulína a vzhledem k tomu, že její přítel pracoval dvanáctky, ona se doma nudila,“ popsal Kopecký, proč se dali dohromady.

Zatímco první Martina zůstávala jeho partnerkou i nadále, s druhou Martinou navázal intimní vztah. Do jeho života měla vstoupit ještě jedna důležitá postava. Přítelkyně Lukáše totiž nečekaně otěhotněla. „Byl jsem moc šťastný a všem jsem to hned řekl,“ uvedl nastávající otec.

Pár dní od oznámení novinky však Kopecký opět zamířil za svou milenkou. Využil toho, že její přítel by na noční směně v práci. „Proběhl příjemný večer, pak jsme kouřili na balkoně a začali jsme se handrkovat, že náš vztah prozradí Martině, která byla těhotná. Řekl jsem jí, ať je racionální, že zatímco mě partnerka každou nevěru odpustí, jí by její přítel opustil. Poradil jsem jí, ať se jde uklidnit a já pojedu domů a že to probereme později. Dokouřil jsem cigaretu a když vešel do bytu, Martina měla v ruce nůž. Jestli s ním chtěla něco dělat, jsem vůbec neregistroval. Chytil jsem jí pod krkem a svalil na zem. Pak jí podřízl krk. Uklidil celý barák a tělo tam nechal. Byl jsem úplně vedle,“ dodal Kopecký.

Až po čase si prý uvědomil, že udělal něco, co nelze zvrátit. „Bylo mi jasné, že půjdu do kriminálu. Že přijdu o děcko, ženu a také rodiče,“ popsal. Svůj trest si prý zaslouží. „Vzal jsem lidský život a nejde to odčinit trestem. Je jedno, kolik odsedíte, neodčiníte to. Mně vyrostl desetiletý syn. Trest, který momentálně vykonávám, už neplní svůj účel. Udělal jsem vše pro svou nápravu a rád bych se změnil,“ dodal pachatel.

Syn Kopeckého se narodil, když už byl jeho otec ve vězení. Jeho matka Martina chtěla Lukáše zbavit rodičovských práv. Soud to ale zamítl. Lukáš nyní vídá svého syna pouze v návštěvní místnosti ostravské věznice, a tak to zřejmě bude až do roku 2037.

Všechny díly projektu Bez lítosti můžete již nyní sledovat na prima+.

Tagy: