Dienstbier se přihlásil do boje o vedení SOCDEM. Navazuje na politiku Šmardy, řekla Maláčová

Do klání o post předsedy SOCDEM přibyl druhý kandidát a už nyní to vypadá na ostrý střet. Poté, co kandidaturu do čela strany oznámila exministryně práce Jana Maláčová, se přihlásil i někdejší sociálnědemokratický senátor a kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier. Redakci CNN Prima NEWS řekl, že chce nabídnout alternativu proti strategii Maláčové, která se podle něj chce spojit s antisystémovými stranami. Maláčová Dienstbiera označila za pokračování politiky končícího předsedy Michala Šmardy.

Maláčová a Dienstbier jsou zatím jediní zájemci o vedoucí post. „Budu kandidovat na předsedu, především chci nabídnout alternativu k tomu, co předkládá jako strategii Jana Maláčová, a to je spolupráce s antisystémovými levicovými stranami. Nebo někdy dokonce se stranami národně konzervativními, jako jsou komunisté, kteří utvořili koalici Stačilo,“ řekl pro CNN Prima NEWS Dienstbier. „SOCDEM není antisystémová strana, vždy se hlásila k demokracii, právnímu státu, ochraně lidských práv s důrazem na sociální práva, aby každému byl zajištěn důstojný život,“ dodal.

ĆTĚTE DÁLE: Rozpad pětikoalice. Piráti opouštějí Fialův kabinet, co bude dál s vládou?

I on by ale šel cestou spojování. „Taky si myslím, že máme spolupracovat s dalšími levicovými subjekty a nezávislými osobnostmi, které se shodují na základních principech našeho programu. Má to ale být progresivní směr, je možné spolupracovat se stranami jako jsou Zelení, Budoucnost nebo Idealisté,“ dodal.

Maláčová: Těším se na souboj argumentů

V reakci na Dienstbierova slova Maláčová CNN Prima NEWS řekla, že žádná koalice se Stačilo není aktuálně ve hře. „Je dobře, že bude víc kandidátů, těším se na souboj argumentů. Taky čekám, že Jirka Dienstbier představí svůj plán, jak postavit sociální demokracii na nohy, protože si myslím, že on je pokračováním politiky Michala Šmardy. Já nesouhlasím s tím, že SOCDEM má mít dvě procenta a víc se čekat nedá,“ řekla Maláčová.

„Na rovinu všude říkám, že chci SOCDEM postavit na nohy, pak chci vybudovat širokou levicovou koalici proti ožebračování lidí. V tuto chvíli není koalice se Stačilo na pořadu dne, musíme se soustředit na to dát SOCDEM dohromady. Pak se pojďme bavit o tom, jak dál, pokud nám stoupnou preference,“ dodala.

SOCDEM, dříve ČSSD, bude v sobotu volit své nové vedení. Po krajských volbách oznámil předseda strany Michal Šmarda, že obhajovat post nebude. Následně zájem potvrdila Maláčová, o níž se jako o možné předsedkyni mluvilo dlouhodobě a která na post šéfa strany kandidovala už v roce 2021, poté si dala politickou pauzu a začala pracovat v odborové centrále ČMKOS.

Dienstbier je nyní šéfem pražské SOCDEM, v letech 2014 až 2016 byl ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu ve vládě Bohuslava Sobotky. V roce 2013 kandidoval na prezidentský úřad.

Maláčová ostrá k vládě

Maláčová spojila svou kandidaturu s tvrdou kritikou vlády. „Máme tu neschopnou, prolhanou vládu, která to, co slíbila, to porušila. A já chci, aby sociální demokracie k tomu přestala mlčet,“ uvedla Maláčová. „Musíme se proti vládě postavit,“ dodala pro CNN Prima NEWS.

Sám Šmarda uvedl, že by si pro pozici předsedy představoval sociálního demokrata, který uspěl v posledních krajských volbách, jmenovitě hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a bývalého hejtmana Královéhradeckého kraje, nynějšího starostu Rokytnice v Orlických horách Jiřího Štěpána. Oba uspěli v krajských volbách. Netolický kandidaturu vyloučil, Štěpán se zatím nevyjádřil.

Sociální demokraté vypadli ještě s původním názvem ČSSD v roce 2021 z Poslanecké sněmovny, v červnu nezískali europoslance ve volbách do Evropského parlamentu. V letošních krajských volbách ztratila SOCDEM 24 mandátů a obsadila 13 křesel ve čtyřech krajských zastupitelstvech. Jejich senátor Petr Vícha obhájil svůj post. Do vedení strany se ale kandidovat nechystá, řekl redakci CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mám si nasadit uši jako zajíc? Starý profesor možná neosloví každého, promluvil Fiala o své formě a pobavil internet

Tagy: